Hoppa till huvudinnehåll
Av

Miljökämpe om bristande säkerhet på Forsmark

Ett stort antal Greenpeace-aktivister lyckades ta sig in i skyddsområden utanför kärnkraftverken i Forsmark och Ringhals. Målet med aktionen var att rikta uppmärksamheten mot bristande säkerhet.


Och dramatik saknades inte. Sedan aktivisterna tagit sig in med stegar över stängslet greps de av polis och säkerhetspersonal. Det tog tid, men till slut kunde polisen och Forsmarks ledning meddela att det hela var över.

Självsäkert konstaterade Vattenfall, huvudägaren till både Ringhals och Forsmark, att deras och polisens insats hade visade att säkerheten kring de båda kärnkraftverken fungerar ”precis som det är tänkt”.

Syftet med det yttre skyddet är att det ska fördröja inkräktare samtidigt som larmen går. Det fungerade som det skulle och därför tonades allvaret i situationen ned.

– Vi har läget under konontroll, försäkrade de ansvariga.

Men vad det de inte visste var att Greenpeace hade kvar aktivister inom kärnkraftverken. Så det hela tog en annan vändning när några gav sig till känna via mobiltelefoner till media. Två av dem var Rasmus Törnqvist och Atte Aholainen.

– Det var helt ofattbart för mig. Jag var inte ens säker på att lyckas ta mig in på kärnkraftverket överhuvudtaget, säger Rasmus Törnqvist till Proletären.

De båda gömde sig inne på Forsmarks område i över 38 timmar, i ett ställverk klassat som ett skyddsobjekt, utan att upptäcktas av polisen.

Efter så lång tid fanns det ingen anledning att stanna kvar längre. De hade visat att vem som helst kan ta sig in i vitala delar i Forsmark och stanna där så länge man vill.

– Vi genomförde det här som ett stresstest för att se hur långt in vi kunde komma på de olika delarna av kärnkraftverket och hur länge vi kan stanna kvar där, säger Rasmus Törnqvist på en lånad telefon, eftersom hans egen beslagtagits av polisen.

– Vi hade både mat och vatten för att stanna flera dagar om så behövdes. Men jag trodde inte ens vi skulle komma in och om vi gjorde det så skulle det bara bli ett par timmar innan vårt gömställe avslöjats.

Han är mycket förvånad över att det gick så lätt att ta sig in på området och ställverket, men också skrämd över att kunna vara där inne så länge utan att bli upptäckta. Av en speciell anledning.

– Vi befann oss i ett liknande ställverk som det där en kortslutning 2006 ledde till att Forsmark var nära en härdsmälta, då efterföljande reservkraftsystem också fallerat.

– Med tanke på det borde Forsmark rimligvis se till att den anläggningen är skyddad mot intrång, och att man åtminstone har säkerhetsrutiner för att kolla anläggningen regelbundet.

– Särskilt när man vet att det finns obehöriga personer inne på området bör man leta ordentligt inne på ställverket, menar Rasmus Törnqvist.

Det som förtydligar bristerna i säkerheten i Forsmark är att under tiden som de håller sig gömda i ställverket gjorde Rasmus Törnqvist intervjuer med media i sju timmar utan att avslöjas, trots att han gav antydningar om vart de befann sig. Men ingen reagerade. Han deltog till och med i en direktsänd debatt i SR Ekot där även Forsmarks ledning deltog.

– Det var en helt bisarr upplevelse, säger Rasmus Törnqvist.

Han anser att det är i allmänhetens intresse att få kännedom om hur farlig svensk kärnkraft egentlig är. Alla länder försäkrar att de har den säkraste kärnkraften i världen, även Japan men där har alla smärtsamt fått uppleva motsatsen.

• Men aktionen måste väl ha blivit en lyckad med tanke på all fokus på säkerheten?
– Ja, det får jag säga. Men i de flesta aktioner går man därifrån med en bra känsla i magen, men inte denna gång. Jag mår bara dåligt av detta, jag tycker det är skrämmande att vi kunde göra det här, säger Rasmus Törnqvist.