Hoppa till huvudinnehåll
Av
marcus.jonsson@proletaren.se

Spårvagn från Biskopsgården direkt till Fredsloppet

I år satsar arrangörerna extra mycket på att få barn från Göteborgs förorter till Fredsloppet. En speciell spårvagn kommer att gå direkt från Biskopsgården in till Slottsskogen.

På lördag klockan elva avgår en ovanlig spårvagnstur från Varmfrontsgatan i Göteborg. Den stannar bara på hållplatserna i Biskopsgården och kör sedan raka spåret till Linnéplatsen och Fredsloppet.

Det är spårvagnsföraren Tito Rojas, från fotbollsklubben och Fredsloppsarrangören Cruz Azul, som ligger bakom initiativet.

– Med tanke på allt som hänt i Biskopsgården har jag övertalat ledningen för Göteborgs Spårvägar att ställa upp med att vi får låna en spårvagn.

Nu ska man inte tro att det bara är att gå till närmsta vagnhall och hämta en spårvagn om man vill låna en. Tito Rojas, som synts flitigt i den lokala debatten om Biskopsgården, framhåller tv:s genomslagskraft i sammanhanget.

– Jag har tjatat om det här i tre år, och stadsdelen var beredd att betala för vagnen. Men när jag kom till jobbet efter att ha varit med i SVT Opinion nyligen kom Göteborgs Spårvägars kommunikationschef fram till mig och sa att de står för kostnaden.

Tito Rojas berättar att det kommer att gå två gratisturer från Biskopsgården på lördag – en klockan elva och en klockan tolv – och stadsdelen ställer upp med två anställda som följer med.

• Varför ordnar ni en speciell vagn?
– Vi i Cruz Azul har arrangerat Lilla Fredsloppet i Biskopsgården i flera år men för Fredsloppet i Slottsskogen faller ungarna bort, de kommer inte dit. Så vi tänkte, hur gör vi? Vi ordnar en egen spårvagn och förhoppningsvis tänker ungarna att det blir roligt att åka spårvagn in tillsammans.

• Vad hoppas du på inför lördag?
– Att det blir mycket folk i vagnen. Och så får vi be till högre makter att det inte blir stopp i trafiken.
Fakta

Spårvagn från Biskopsgården direkt till Fredsloppet

Fredsloppet
  • Lördag 24 september
  • Information, nummerlappsutdelning och café startar 11.00
  • Se hela programmet på www.fredsloppet.se
Så anmäler du dig till Fredsloppet
  • Många olika klasser för olika åldrar. Minifredsloppet för de minsta, gångklass för alla åldrar och 5 km och 10 km för vuxna.
  • Anmäl dig på www.fredsloppet.se
  • Sen anmälan kan göras på plats i Slottsskogen, mot extra avgift.