Hoppa till huvudinnehåll
Av

Därför ska du bojkotta EU-valet

Är du inte övertygad om varför man bör bojkotta EU-valet? Behöver du argument för att övertyga arbetskamrater och vänner? Här presenterar Proletären viktiga frågor och svar om Kommunisternas bojkottlinje.

• Ge ett koncist svar på varför jag ska bojkotta EU-valet!
Därför att ett lågt valdeltagande urholkar EU:s legitimitet. I en demokrati fungerar inte den politiska makten friktionsfritt utan den folklig legitimitet som ges i valen. Särskilt besvärar detta den svenska makteliten när över hälften av de som röstar i riksdagsvalen vänder ryggen åt EU-valet.

Det låga valdeltagandet är det överlägset bästa sättet att sätta käppar i hjulet för mer EU-makt. Främst av allt så bereder det mark för ett folkligt engagemang kring kravet Sverige ut ur EU.

• Varför är då Kommunistiska Partiet ensamt bland motståndare och kritiker till EU att förorda bojkott av EU-valet?
I grunden därför att Kommunistiska Partiet och dess ungdomsförbund RKU så starkt håller fast vid kravet Sverige ut ur EU.

Vi vill att Sverige omgående lämnar den eländiga unionen. Kommunisterna har inga som helst bindningar till EU eller dess institutioner och kan öppet och ärligt säga sanningen, att EU-parlamentet är ett bluff-parlament där svenska folket bara får rösta om 20 av 751 parlamentsplatser.

Andra EU-kritiska partier och grupper har slopat utträdeskravet eller som Vänsterpartiet gömt och glömt det i parti-programmet. Då princippolitiken får stryka på foten blir lockelsen övermäktig efter den politiska legalitet och de stora pengar som en plats i EU-parlament ger. Trots vetskap om EU:s funktion. Det kallas i dagligt tal för opportunism.

Men Kommunisterna är inte ensamma att bojkotta. Vi har sällskap av folkmajoriteten. I senaste EU-valet 2009 bojkottades av över 56 procent av väljarna. Bland LO:s medlemmar valde 65 procent att bojkotta.

• Men då är bojkott-linjen inte så självklar? Ge några fler politiska skäl till bojkott!
Det är av klassmässiga och demokratiska skäl som Kommunisterna uppmanar till bojkott av EU-valet.

EU är skapad av monopolkapitalet för att införa lagstadgad högerpolitik. I EU råder ett lagstadgat krav på budgetbalans. Vilket betyder förbud mot effektiv krisbekämpning.

Detta är stenhård verklighet som under senare år särskilt hårt drabbat folken i Grekland, Spanien. Mot EU:s lagstiftade nyliberalism hjälper inga förnuftiga argument om att staten måste satsa på att stimulera folkets och den offentliga sektorns konsumtion för att mildra arbetslösheten.

Inte heller kan EU-parlamentet påverka detta. Inga EU-parlamentariker har ens rätten att lägga förslag om att EU:s lagar ska ändas. Det får bara EU-kommissionen göra.

De ekonomiska och politiska makthavarna har byggt en betongkoloss som svenska folket inte kan påverka inom dagens borgerligt demokratiska ramar. Med en alldeles för snäll omskrivning brukar detta kallas för EU:s demokratiska underskott. Men Sveriges arbetarklass har begripit detta och vänder valet ryggen.

Kommunisternas aktiva bojkottkampanj reser kravet Sverige ut ur EU för att i EU-valet visa den enda väg som svenska folket i grunden kan påverka EU. Genom att för evigt lämna Unionen.

• Men varför inte rösta på socialistiska EU-motståndare om inte annat så för att hålla Sverigedemokraterna utanför EU-parlamentet?
Otvivelaktigt ger EU-parlamentet viss legitimitet åt partier som kommer in. Men att rösta för att mota andra blir fel, också vad gäller starkt främlingsfientliga och värdekonservativa SD.

Fel därför att det inte skulle vara någon katastrof med SD i EU-parlamentet. Här sitter redan 34 ledamöter från högerpopulistiska och främlingsfientliga partier i Europaparlamentets minsta grupp EFD som leds av Nigel Farage från UK Independent party och Francesco Speroni från italienska Lega Nord. Dessutom finns ytterligare några högerextremister utanför partigrupperna, som tre ledamöter från franska Nationella Fronten ledd av ökända Jean-Marie Le Pen. Ingen av dessa har något inflytande värt namnet bland de 750 ledamöter i det relativt maktlösa EU-parlamentet.

För fakta är ju att de ”etablerade” borgar- och sossepolitiker som styr i EU-kommissionen och som dominerar EU-parlamentet sedan årtionden driver en cynisk och högst reell högerpopulistisk politik, i invandrar- och flyktingfrågor. Genom den fria rörligheten för arbetskraft som ställer arbetare av olika nationaliteter mot varandra eller som med fästning Europa där EU:s gränspolis Frontex bokstavligen jagar bort flyktingar.

Dessutom är det osäkert om Sverigedemokraterna lyckas ta sig in i EU-parlamentet. I de valen har partiet samlat långt färre röster än i riksdagsvalet, därför att i SD:s väljargrupp finns det breda skikt som bojkottar EU-valen.

Slutligen är det i grunden fel att rösta för att mota andra partier därför att varje röst i EU-valet, oavsett på vilket parti, stärker EU-makten.