Hoppa till huvudinnehåll
Av
august.eliasson@proletaren.se

Annie Lööf – mutkolv och undermattansopare

Såväl Transportstyrelsen som Sveriges dåvarande näringsminister Annie Lööf (C) kände till Volkswagens utsläppsfusk. Ändå valde de att inte göra något. Annie Lööf, och alla andra undermattansopare, måste ställas till svars.

Skandalerna kring Volkswagens utsläppsfusk, och vilka som känt till det utan att agera, rullar vidare. Nu har SvD Näringsliv avslöjat att både svenska Transportstyrelsen och dåvarande näringsminister Annie Lööf fick mejl om utsläppsfusken från EU-kommissionen tre år innan skandalen nådde media i september 2015.

I tre år visste alltså Annie Lööf att minst ett av Europas största bilmärken inte bara släpper ut betydligt mer avgaser än vad som officiellt anges – utan dessutom aktivt och medvetet manipulerat och fuskat med utsläppstesterna.

Inte nog med det. Under valrörelsen 2010 disponerade Annie Lööf och Centerpartiet en gasbil från Volkswagen. Gratis. Det avslöjade Aftonbladet 2011.

Syftet var, enligt Volkswagen, att ge politikerna ”kunskap om vad de fattar beslut om”. Torbjörn Lindhe på Institutet mot mutor beskriver det hela för Aftonbladet som en ”gråzon”. Muta eller ej, utsläppsfuskande Volkswagen visste att hålla sig med vänner inom politiken, även i Sverige.

Att nyliberalen och kapitalistkramaren Annie Lööf väljer att sätta bilindustrins vinster före miljön är kanske ingen hög-oddsare. I Centerpartiets självpåtagna roll som den svenska borgerlighetens nyliberala murbräcka passar det väl in att låta storföretagen göra vad de vill och slippa myndigheternas kontroller och utsläppskrav.

Men Centerpartiet försöker inte bara vara en nyliberal murbräcka, de har också tagit på sig rollen som borgerlighetens miljöparti. Annie Lööf har inte missat ett tillfälle att tala om miljö, landsbygd och småskalighet. Det är inget annat än bluff och båg.

I tre år kände Annie Lööf, liksom tjänstemännen på Transportstyrelsen, till ut-släppsfusken. Under samma tid som rapport efter rapport slagit larm om stigande globala temperaturer och destruktiva klimatförändringar.

Annie Lööf säger till SvD Näringsliv att hon inte har någon ”personlig minnesbild av brevet”. Transportstyrelsen förnekar rent av att det överhuvudtaget fått ett mejl. Allt tyder på att Annie Lööf och ansvariga på Transportstyrelsen aktivt valde att inte göra någonting, åtminstone inte utåt. Inga åtgärder, inga krismöten, inga lagförslag och ingen kontakt med media.

Det talas mycket om visselblåsare idag. De som på olika sätt, av olika skäl, avslöjar och larmar media om företags och regeringars övergrepp och fusk.

Kanske borde vi oftare tala om dessa modiga mäns och kvinnors motsatser, de ynkliga undermattansoparna.

Undermattansoparna har i alla tider varit mänsklighetens skam. De är höjdare, politiker och byråkrater, som sett och vetat om övergreppen, fusken och orättvisorna men aktivt valt att sopa problemen under mattan. Istället för att uppmärksamma myglet har de ljugit och hållit eliten om ryggen.

Volkswagens utsläppsfusk avslöjar ett sjukt kapitalistiskt system som aldrig kommer att kunna rädda klimatet från sina egna destruktiva krafter. Ett sjukt system som försvaras av alla dessa ynkliga undermattansopare.