Hoppa till huvudinnehåll

Bert Karlsson stämmer Migrationsverket – tjänade inte tillräckligt på flyktingkrisen

Enligt Bert Karlsson har Migrationsverket inte skickat tillräckligt många flyktingar, tillräckligt snabbt, till hans boenden mot vad som avtalats.

Kapitalisten Bert Karlsson stämmer staten och Migrationsverket på 28 miljoner kronor för uteblivna intäkter i sitt bolag Jokarjo som drivit asylboenden under flyktingkrisen – vinsten på 122,4 miljoner var för låg.

Enligt Bert Karlsson har Migrationsverket inte skickat tillräckligt många flyktingar, tillräckligt snabbt, till hans boenden mot vad som avtalats. Han påstår också att Migrationsverket valt bort Jokarjo vid upphandlingar, trots att bolaget erbjudit bästa pris.

– Vi begär det vi har förlorat för att Migrationsverket har gjort fel, säger Bert Karlsson till Dagens Industri som rapporterar om ärendet.

På grund av upphandlingssystemet och det stora antalet flyktingar som kom samtidigt kunde hästhandlarkapitalister som Bert Karlsson på kort tid göra stora vinster på asylboenden. Priset bestäms av marknaden och drevs upp när efterfrågan på asylbostäder var som högst.

Jokarjo är ett av många bolag som med relativt små insatser gjorde massiva vinster. 2016 omsatte bolaget 747,5 miljoner kronor och gjorde en vinst på 122,4 miljoner kronor.