Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Ebba Busch Thor och Birgitta Ohlsson i smaklös sionistmanifestation

Ebba Busch Thor (KD) och Birgitta Ohlsson (L) var två av talarna på Sionistiska Federationens manifestation till stöd för staten Israel. Andra talare var Israels ambassadör Isaac Bachman och den israeliske politikern Yair Lapid som uppmanade de församlade att skandera ”We love Israel”.

I helgen anordnade Sionistiska Fedarationen en manifestation på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm med temat ”Ta tillbaka sionismen”.

Förutom Israels ambassadör Isaac Bachman och Yair Lapid, partiledare för det liberala och sionistiska partiet Yesh Atid och förra detta finansminister fanns Ebba Bush Thor, partiledare för Kristdemokraterna och Birgitta Ohlsson, Liberalarnas utrikestalesperson och tidigare EU- och demokratiminister.

Bland demonstanterna kunde man se några kurder som hade kurdiska flaggor.

Samtidigt skanderade ett tjugotal demonstranter ”Israel mördare”, ”Bojkotta Israel” och ”Länge leve Palestina”.

Yair Lapid anklagade motdemonstranterna för att sprida hat medan de som anordnade demonstration sprider kärlek. Han uppmanade åhörarna flera gånger att skrika ”We love Israel”. Han sa bland annat att de slagord motdemonstranterna ropar inte bara kommer från fienden utan även inifrån svenska regeringen, utan att nämna Margot Wallström som kritiserade den israeliska regimens brutalitet mot palestinier.

Ebba Bush Thor, påstod att hatet mot judar kommer från flera håll; från vänsterextremism, högerextremism och islamism. Hon sa att antisemitismen legitimeras genom ett ofta väldigt hatiskt språk mot staten Israel. Hon sa att de som pratar om Israel som apartheidstat aldrig nämner att starka krafter helt vill utplåna Israels existens. Hon anklagade det palestinska folket.

Bland motdemonstranterna fanns konstnären Dror Feiler.

– Yair Lapid är ganska hård när det gäller den palestinska frågan. Han anklagar svenska regeringen för antisemitism. Han säger att vår utrikesminister står på fel sida. Vi tycker att det är oacceptabelt att han pratar så där om den svenska regeringen utan att bli bemött, säger konstnären Dror Feiler, som var en av motdemonstranterna.

– Sionistiska Federationen stödjer aktivt olagliga bosättningar i palestinska områden. Det vill säga en organisation som ger hjälp åt etnisk rensning. Det accepterar vi inte. Jag förstår inte hur Ebba Busch Thor och Birgitta Ohlsson kan vara här. De pratar om mänskliga rättigheter men samtidigt fördömer de inte den etniska rensning och de brott mot mänskliga rättigheter som pågår i Israel hela tiden.

Murat Kuseyri