Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Hyresgästförening utan ryggrad

LÄS ÄVEN: Politiskt krig mot Växjös hyresgäster
OCH: Toppstyrning och vag information

Hyresgästföreningen i Växjö motsätter sig inte utförsäljningen av Växjös kommunala bostadsbestånd.

På ett offentligt möte arrangerat av Hyresgästföreningen beslutade deltagarna att en demonstration mot utförsäljningarna skulle anordnas, men denna stoppades redan på det första planeringsmötet av delar av ledningen med hänvisning till att föreningen även representerar hyresgäster i den privata sektorn.

Blandandet av äpplen och päron i det tandlösa förfarandet föranledde flera deltagare att lämna mötet i protest.

Naturligtvis måste Hyresgästföreningen våga ta ställning för bevarandet av den kommunala hyresrätten som boendeform.

Den totala avsaknaden av ryggrad ger i kombination med respektlösheten för medlemsdemokratin god fog för bitterhet och vrede bland föreningens medlemmar.

Joel Sandström
Fakta

Hyresgästförening utan ryggrad

Utförsäljningen av bostäder i Växjö
• Den aktuella utförsäljningen omfattar 2069 lägenheter, vilket innefattar en femtedel av kommunens totala bestånd. • År 2014 avgiftsbelades bostadskön i Växjö, vilket enligt Centerpartiets Per Schöldberg snabbt minskade kön från att omfatta 90.000 personer till 30.000 personer. Några egentliga bostadspolitiska åtgärder utfördes inte. • År 2013 misslyckades borgaralliansen tack vare massiva studentprotester med försöket att sälja ut 18 procent av det kommunala beståndet av studentbostäder. • Det finns enligt Hyresgästföreningen inget som hindrar privata hyresvärdar från att ombilda utsålda hyresrätter till bostadsrätter. Det kommunala hyresbolaget uppger att det ska inkluderas en vitesklausul mot eventuella ombildningar i det kommande avtalet, men vilket belopp det rör sig om, eller några närmare juridiska detaljer vill bolaget inte uppge. • Vem eller vilka som ska köpa de över tvåtusen lägenheterna är oklart.