Hoppa till huvudinnehåll
Av

KD vill utreda Natomedlemskap

Det är dags för Sverige att bli medlem i Nato, och Kristdemokraterna bör ta ställning för ett medlemskap. Det beskedet gav partistyrelsen efter att den i början av juni enats om att medlemskap ska utredas av en parlamentarisk utredning.


Kristdemokraterna gör en kovändning när man nu öppnar för att utreda ett svenskt medlemskap i Nato. Tidigare har KD inom alliansen varit trotsiga motståndare till att Sverige ska gå med i Nato.

En Natovänlig opinion är nu inget nytt för KD, även om det funnits starka inslag av antimilitarism, värnpliktskritik och nedrustningskrav. Partiet har varit en bromskloss inom alliansen men efter starka påtryckningar har det blivit allt mer fogligt.

– Den svenska säkerhetspolitiska situationen har förändrats, är beskedet från KD:s partiordförande Göran Hägglund efter den historiska vändningen i ”försvarspolitiken”.

Partistyrelsens utspel är ett yttrande över den motion som vill att partiet säger ja till Natomedlemskap, som bland andra KD:s försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson ställt sig bakom.
I en debattartikel i Svenska Dagbladet, tidigare under samma vecka som partistyrelsens beslut, skriver de att KD måste svänga i Nato-frågan.

”Nu är tiden mogen att börja ta tydliga steg mot ett medlemskap i Nato även för Sverige. Ett svenskt medlemskap skulle öka tryggheten för oss och våra grannländer” heter det bland annat och för att underbygga sina argument drar de till med att det också kan ”vara värt att påminna om att Kristdemokraternas tidigare partiledare Alf Svensson utifrån sitt Europaengagemang kommit till samma slutsats som vi”.

Motionen till rikstinget i september har skrivits av samma personer som signerat debattartikeln i SvD. Det är också i rikstinget som det hela slutligen ska avgöras.

Det tidigare Nato-kritiska KD hamnar nu i samma säck som Centerpartiet som också vill att medlemskapet ska utredas. Folkpartiet och Moderaterna är sedan tidigare Natoanhängare, där FP ohämmat driver frågan medan M väntar på att få med också Socialdemokraterna i båten.

Det mesta talar för att allianspartierna snart är eniga om att Sverige ska gå med i Nato. Sedan lär det bara vara en tidsfråga innan högersossen Stefan Löfven lyckas växla in Socialdemokraterna på samma spår. Därmed finns det en riksdagsmajoritet oavsett vad som händer i valet 2014.

Enda kruxet som återstår är den starka opinionen mot Nato, så väl bland den breda allmänheten som inom partierna, trots Sveriges alltmera fräcka samarbete med krigsalliansen.

Knappt 20 procent av befolkningen vill att Sverige söker medlemskap i Nato, enligt den senaste undersökningen från SOM-institutet, och så har utfallet också blivit de senaste tjugo åren.

Hur taktiken blir för att bryta det starka Nato-motståndet återstår att se. Men kommer väl opinionen till klarhet om att Nato i själva verket utgör ett hot mot Sverige i och med att medlemskap förpliktar till i krig varhelst det påbörjas i världen kan motståndet stärkas.

Inget kan dock räknas hem i förväg och därför varslar kovändningen från KD om behovet av öka motståndet mot Natoanhängarna.