Hoppa till huvudinnehåll

Möte i Växjö drog storpublik – trots kommunens censurförsök

Mötet i Växjö med Anders Carlsson, som skriver en bok om ryska revolutionen och Sovjetunionen, blev en succé. Om det var ämnet eller Växjö kommuns försök att stoppa föredraget ska man kanske låta vara osagt men det lär handla om en kombination av båda.

Drygt 50 personer sökte sig till den nya möteslokalen hos IOGT och alla som gick därifrån efter dryga två timmar ville troligen omgående läsa Anders Carlssons kommande bok. Nu fick de hålla tillgodo med författarens broschyr ”Staten och demokratin” som sålde slut på mötet.

Även mötesaffischen efterfrågades av deltagarna, som ett sorglustigt minne till historien om hur Kommunistiska Partiet och ABF kastades ut från Det fria ordets hus av politikerna i Växjö. Samma dag som mötet hölls skrev lokaltidningen om hur kommunen beslutat ersätta kommunisterna i Växjö för kostnaderna för de feltryckta trycksakerna.

Dessa pengar har Kommunistiska Partiet beslutat att skänka för att värna det fria ordet och yttrandefriheten. De kommer oavkortat gå till att finansiera utgivningen av Anders Carlssons bok Resa in i det okända.