Hoppa till huvudinnehåll
Av
marcus.jonsson@proletaren.se

Ubåtsjakten går på grund

Det viktigaste beviset för att en främmande ubåt skulle ha kränkt Sverige hösten 2014 höll inte för närmare granskning. Ekot har nu avslöjat att ljudet som det rörde sig om kom från ett svenskt objekt.

Det inspelade ljud som var det hemliga ”avgörande beviset” för att en främmande ubåt kränkt Sverige i oktober 2014 kom från ett svenskt objekt, enligt Ekot.

Att beviset inte längre var användbart framkom redan i höstas, när dåvarande överbefälhavare Sverker Göranson överlämnade sin slutrapport om ubåtsjakten till regeringen. Men ett år efter massmedias ubåtshysteri möttes det åtföljande pressmeddelandet av svalt intresse från mediekåren.

I Försvarsmaktens pressmeddelande stod att ”den observation som i höstas hade den högsta konfidensgraden har omvärderats. Här har det tillkommit ny information som gör att just denna observation har en annan förklaring”.

På Försvarsmaktens sexgradiga skala hade det hemliga och tidigare avgörande beviset då gått från att vara en etta, bekräftad ubåt, till en sexa, ingen ubåt. Men de sammanlagda observationerna gjorde ändå att det var ”ställt utom allt rimligt tvivel” att en kränkning ägt rum.

Annorlunda lät det på presskonferensen i november 2014, då Sverker Göranson, flankerad av Stefan Löfven och Peter Hult-qvist, förklarade att det var belagt att en främmande ubåt kränkt Sverige. Och om de minst sagt vaga bildbevisen han visade upp inte övertygade församlingen så behövde ingen tvivla för det.

Det var framför allt ett annat – hemligt – bevis som var avgörande för slutsatsen. Den avgörande observationen var dessutom extra pålitlig eftersom den var gjord av Försvarsmaktens egna sensorer.

Nu vet vi att det avgörande beviset i själva verket inte var vatten värt. Det visste inte riksdagens ledamöter när de röstade för höjda försvarsanslag våren 2015.

ÖB:s slutrapport skulle egentligen varit klar då, men den blev lämpligt nog ett halvår försenad. När den väl släpptes hade Försvarsmakten inte bara fått höjda anslag utan även hunnit slutförhandla kontraktet med Saab Kockums på två nya superubåtar av typen A26, värt åtta miljarder.

Sverker Göranson, som när han var ÖB ville köpa in minst 60 Saab Gripenplan, avgick strax efter att han överlämnat rapporten till regeringen och är numera konsult åt Saab.

Förutom att hjälpa ÖB få större försvarsbudget ingår turerna runt ubåtsjakten i Stockholms skärgård i ett större skeende, där Sverige i allt snabbare takt närmar sig Nato och borgerlig media fullständigt okritiskt förmedlar USA-imperialismens beskrivning av världen.

I väntan på att öppet kunna propagera för ett formellt Natomedlemskap – för det är motståndet inom Socialdemokraterna för stort – är försvarsminister Hultqvists linje att ständigt öka samarbetet, dels med krigsalliansen själv och dels direkt med dess obestridde ledare USA.

Hultqvist undertecknade för två veckor sedan ett bilateralt Statement of Intent tillsammans med USA:s försvarsminister Ash Carter. Vice biträdande försvarsminister Jim Townsend är en av hjärnorna bakom avtalet.

Jim Townsend säger till Ekot att USA och Sverige ”ser världen på samma sätt”, och att ”Sverige har varit mycket hjälpsamma när vi försökt förstå vad vi ser i Östersjöområdet och vilka planer vi tror att Ryssland har”.

Cirkusen kring ubåtsjakten 2014 är en del av den hotbild som målas upp för att motivera det bilaterala avtalet med USA och för att Sverige ska krypa ännu närmare Nato.

För naturligtvis var det en rysk ubåt som Sverker Göranson och Försvarsmakten, ivrigt påhejade av borgerlig media, jagade hösten 2014.

Det är underförstått att hotet kommer från öster, trots att det är USA och Nato som omringat Ryssland med militärbaser och inte tvärtom. Och trots att det är USA som toppar listan av bekräftade kränkningar av svenskt territorium de senaste fem åren.

Det var USA och Nato som ledde Baltopsövningen som de två första veckorna i juni förpestade Östersjön, samtidigt som Natos jätteövning Anakonda 16 pågick i Polen. Och så sent som förra veckan tog Nato beslut om att skicka fyra bataljoner på sammanlagt 4000 soldater till de baltiska länderna och Polen.

Ändå rapar Peter Hultqvist envist upp Natos propaganda om Ryssland som den hotfulla och aggressiva parten.

En som gör en annan bedömning är Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier.

Steinmeier kritiserade förra veckan Natoövningarna i Östersjöområdet och förordade istället dialog med Ryssland. Han kallade Natos övningar för vapenskrammel och sa att ”den som tror att symboliska stridsvagnsparader vid alliansens östra gräns skapar säkerhet, den har fel”.

Peter Hultqvist har inte velat diskutera avslöjandet att det starkaste beviset för en utländsk kränkning av svenskt vatten visade sig vara… svenskt.

Han har inte heller kommenterat Ekots uppgifter om att det slagits fast att en annan misstänkt ubåt, som siktades vid en övning vid fyren Vindbåden 2015, var tysk. Undrar om han sagt något om den varit rysk.