Hoppa till huvudinnehåll

Ung Vänster hoppar över Folk och Försvar – men inte av politiska skäl

En regelbunden gäst saknas när Folk och Försvar i helgen inleder sin årliga konferens på Högfjällshotellet i Salen. Men Vänsterpartiets ungdomsförbund Ung Vänster hoppar inte av det Nato-kramande mötet av politiska skäl. Utan av ekonomiska.


– Vi tycker att Folk och Försvar är den bästa organisationen idag för information om försvars- och säkerhetspolitik. Vi uppskattar dem och vi kommer att delta på deras Försvars- och säkerhetsakademi som vi gjort tidigare. Men nu är det en kostnadsfråga och vi jobbar med rätt begränsade resurser. Vi kan använda pengarna till annat mer värdefullt, som att åka ut till lokalföreningarna och hjälpa till att stötta dem, säger Ung Vänsters ordförande Henrik Malmrot till Proletären.

Malmrot, 22, talade i höstas på demonstrationen mot den Natoledda militärövningen Aurora. Nu skulle han deltagit på samma konferens som Natobasen Jens Stoltenberg och hans handgångne man i svenska regeringen, försvarsminister Peter Hultqvist. Dessutom bland andra Christian Leffler, chef för European External Action Service som är ett slags EU-utrikesdepartement och i praktiken EU:s imperialistiska arm i världen, moderaternas partiledare och varme Natoanhängaren Ulf Kristersson samt liberalernas partiledare, major Jan Björklund. Överbefälhavaren Micael Bydén ska tala över ämnet ”Ett stärkt militärt försvar” och Björn Lyrvall, tidigare svensk ambassadör i Washington men nu nytillträdd svensk Arktisambassadör, ska informera om profitmöjligheterna i Arktis under programpunkten ”Arktis, klimatförändringar och säkerhetspolitik”.

Ett annat föredrag har titeln ”Försvarsutgifter på 2% av BNP – vad innebär det för Europa och Sverige?”. Föredragshållaren Pär Malmberg kommer från det amerikanska multinationella konsultföretaget McKinsey & Co, experter på analyser, strategi och management för hur stora företag ska kunna maximera sina profiter.

• Skulle det inte känts magstarkt för dig att tala på samma möte och i samma talarstol som Jens Stoltenberg?
– Jo, absolut. Men jag står ju också och debatterar mot moderater på andra scener. Att hamna på samma scen med någon behöver ju inte betyda att man håller med varandra. Jag skulle inte säga nej till en debatt mot Stoltenberg.

Ung Vänster har en lång koppling till Folk och Försvar. Med dåvarande ordföranden Stefan Lindborg i spetsen deltog UV 2014 i ”Ungdomsförbundens försvarsberedning”, ett projekt initierat av lobby- och PR-byrån JKL (med bl a förre statsministern Göran Persson) på uppdrag av tre företag inom krigsmaterialindustrin: U-båtstillverkaren Kockums, BAE Systems med intressen inom krigsflygsindustrin, och Saab, numera ett av de ledande företagen inom den högteknologiska försvarsproduktionen. Ungdomsförbundens representanter fick besöka krigsindustrin, gå på föredrag av inbjudna experter och testa på hur det är att köra en pansarvagn.

Ung Vänster hade synpunkter på det gemensamma uttalande som skrevs efter projektet: i ett eget uttalande krävde UV bland annat särskilda villkor för krigsmaterielexporten och en ”feministisk säkerhetspolitik”.

– Jag kan inte svara för vad som hände då, för jag har inte koll på den situationen. Vi har valt att inte ställa upp i år, vi har gjort den politiska avvägningen. Men annars ställer vi upp i de paneler vi tycker är värdefulla för publiken och för oss. Vi har till exempel inte deltagit på företagarnas debatt i Almedalen; företagarna kommer inte att tycka att våra åsikter är värdefulla och jag har inga medlemmar att värva i den publiken. Det är så vi tänker och det är kanske därför vi inte ställer upp. Försvarsmakten och olika lobbyföretag tycker nog inte att vi är de mest intressanta. Det blir också en väldigt begränsad grupp, det är inget vanligt folk, och ibland får man prioritera om, säger Henrik Malmrot.

Men det innebär inte att Ung Vänster bryter samarbetet med Ungdomsförbundens försvarsberedning för all framtid.

– Det får vi ta ställning till när förfrågan om att delta har kommit, säger Henrik Malmrot som också gör klart att Ung Vänster inte tycker att Folk och Försvar går i Natos och försvarsmaktens ledband, utan i det stora hela är en ganska schysst organisation:

– Vi har folk från Ung Vänster som sitter i Folk och Försvars styrelse och vi tycker att de som tillhör organisationen är rätt objektiva. Jag har själv gått i Försvars- och säkerhetsakademin och jag är ingen Nato-anhängare. Jag upplevde inte att de som ledde den är det, säger Henrik Malmrot. Vi kommer med all säkerhet att delta i akademin och vara kvar som medlemmar.