Hoppa till huvudinnehåll
Av
Chefredaktör

Åklagare utreder Israels bordning av Ship to Gaza

Den svenska åklagarmyndigheten och kammaråklagare Henrik Attorp har beslutat att inleda en förundersökning om bland annat grov misshandel och folkrättsbrott i samband med att israeliska soldater attackerade och bordade Ship to Gazas hjälpkonvojer i maj 2010 och oktober 2012.


– Att en förundersökning öppnats är symboliskt viktigt, säger Ann Ighe, talesperson för Ship to Gaza, till Proletären. I höstas anmälde Ship to Gaza och 22 privatpersoner Israels militär för bland annat grov misshandel, folkrättsbrott, kapning och olaga frihetsberövande.

– Anmälningen var en uppföljning och en av flera aktioner, även om den konkreta konvojen förstås var viktigast, förklarar Ann Ighe. Det är viktigt att agera mot den israeliska statens straffrihet.

Beslutet om utredningen meddelades i ett pressmeddelande förra veckan, alltså ett halvår efter anmälningen, och gäller brotts-misstankar om grov misshandel, olaga hot (grovt brott), grov stöld och folkrättsbrott. Anklagelserna om folkrättsbrott gäller brott mot Genèvekonventionen om att civila ska skyddas vid väpnade konflikter.

Däremot utreds inte brotten kapning och olaga frihetsberövande trots att aktivister, däribland forskarna och författarna Mattias Gardell och Edda Manga från Sverige, satt i israeliskt förvar flera dagar efter attacken. Enligt åklagarmyndigheten finns ingen anledning att anta att dessa brott begåtts.

– Det är fullständigt uppenbart att de begick dessa brott men de hänvisar till att det råder krigstillstånd och att enskilda israeliska soldater därför inte kan åtalas, säger Ann Ighe som menar att åklagarmyndigheten använt sig av tveksamma internationella rapporter i sin bedömning.

Attacken mot Frihetsflottans sex skepp, där Ship to Gaza ingick, i mars 2010 skedde på internationellt vatten och israeliska soldater använde sig av dödligt våld när de bordade det turkiska skeppet Mavi Marmara, där Mattias Gardell och Edda Manga fanns ombord. Nio aktivister dödades och 50 skadades.

Ännu har ingen dömts eller ställts till svars för övergreppen. Kammaråklagare Henrik Attorps beslut har därför gett visst eko i internationell media.

Nästa steg för åklagaren är att väcka åtal men eftersom brotten har begåtts utanför Sverige måste regeringen ge tillstånd för att detta ska ske. Om åklagaren anser att undersökningen håller för åtal kan det alltså bli en politisk fråga för regeringen. Eller snarare en kommande regering eftersom ett eventuellt åtal lär dröja till efter valet.

– Att fördöma Israel i ord räcker inte och alliansregeringen kommer aldrig att göra något, säger Ann Ighe.

– Men förhoppningsvis kan vi utmana en kommande regering att faktiskt vidta riktiga politiska åtgärder mot Israel.