Hoppa till huvudinnehåll
Av

Högstadieskolan i Reftele räddad efter massiv protest

Protesterna på landsbygden i Gislaveds kommun fortsätter. I Reftele gav de resultat, och högstadieskolan kommer att finnas kvar.


Mellan sexhundra och tusen personer demonstrerade i Reftele tisdagen den 10 november mot de nedskärningar som den styrande alliansen av Socialdemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet föreslagit.

De föreslagna nedskärningarna berör ett antal vårdplatser på Solbackens äldreboende, en förskola som slås ihop med en annan förskola samt att Ölmestads högstadie-skola skulle läggas ner.

Den mäktiga demonstrationen i södra kommundelen gick från ortens torg till föreningsgården där en stor folksamling samlats ute på planen. Där fick de höra de styrande politikernas svar på kritiska frågor från pensionärer, dagisföräldrar samt en föräldragrupp från Ölmestadsskolan via bildskärm och högtalare.

De föreslagna nedskärningarna ses av ortsbefolkningen som en ren krigsförklaring mot den lilla jordbruks- och industriorten med 1250 invånare.

Den socialdemokratiska ordföranden för Barn och Utbildningsnämnden fick be om ursäkt, inför en skeptisk publik, för att han vid ett tidigare tillfälle kallat demonstrerade Reftelebor för ”mobb”.

Endast en av de samlade politikerna, socialdemokratiska kommunalrådet Marie Johansson, tog den politiska debatten, i övrigt sköt man kommunens skolchef framför sig som tog en debatt som valda politiker borde ta.

Tre dagar efter den massiva demonstrationen kom beskedet från skolchefen att ortens högstadieskola skall vara kvar. Motiveringen var att eftersom det kommit så mycket asylsökande till orten beräknas det i framtiden finnas tillräckligt med elever för att kompensera det vikande elevtalet.

Protesterna mot nedskärningarna i kommunen fortsätter med en manifestation i Anderstorp den 18 november som riktar sig mot stängandet av äldreboendet Östergården och stängandet av ortens simhall.

Tidigare har ett protestmöte med närmade hundra deltagare hållits i norra kommundelen för att bevara Öreryds skola.

Erik Anderson