Hoppa till huvudinnehåll

Hyresvärd hade kopplingar till gängkriminalitet – nu stoppas bostadsaffären

Utförsäljningen av närmare 300 lägenheter i Rannebergen, Göteborg är stoppad tills vidare. Den officiella anledningen är att polisen har kommit med uppgifter som kan koppla hyresjätten Victoria Park till organiserad brottslighet.

Den hårt kritiserade bytesaffären i Göteborg mellan kommunägda AB Framtiden och privata hyresjätten Victoria Park skulle tas upp under kommunstyrelsens sammanträde igår, men stoppades efter att polisen kommit med information som kopplar en av Victoria Parks underleverantörer till organiserad brottslighet. Underleverantören i fråga ska ha anlitats av Victoria Park vid renoveringar i Lövgärdet, där de äger delar av lägenhetsbeståndet.

– Vi har för avsikt att avsluta affären mot bakgrund av den information som vi har fått kring de spaningar som polisen gjort, säger Lars Johansson (S), styrelseordförande i AB Framtiden, till Göteborgs-Posten.

Trots detta vill han inte ”gå så långt” som att kalla Victoria Park en oseriös fastighetsägare och försvarar utförsäljningen som sådan.

– Jag tror mer att man på ledningsnivå inte haft kontroll på lokal verksamhet.

Om det verkligen var polisens uppgifter eller Rannebergsbornas massiva protester som var avgörande i stoppandet av affären är oklart. Kritiken har i alla fall haglat över affären och AB Framtidens agerande sedan dag ett.

Rannebergsbornas ilska var i första hand riktad mot utförsäljningen och hur kommunen gått bakom ryggen på dem, men också mot valet av Victoria Park. Bolaget har gjort sig ökänt för hyresgästfientligt agerande, vanvård av gårdar och fastigheter samt lyxrenoveringar med kraftiga hyreshöjningar.

Terhiä Voionmaa, en av många Rannebergsbor som engagerat sig i kampen, tycker att beskedet om att affären stoppas är mycket positivt för Rannebergen. Hon påpekar också att affären redan skulle vara avgjord om inte alla protesterat.

– Hur mycket politikerna och tjänstemännen visste om dessa kriminella element som Victoria Park samarbetar med, det är en fråga som ansvariga politiker ska svara på!

– Min tanke är att de inte vågade driva igenom affären men att de kanske hade chansat om inte proteststormarna varit så kraftiga. Någon hade fått reda på sanningen till slut och det vill de inte ha till last. Det är valår i år också. Men det är en riktig skandal att detta fått gå så långt och att de ansvariga politikerna inte lyssnat på oss.

Kristofer Lundberg från Hyresgästföreningen i Angered håller med om att det i huvudsak är hyresgästernas mobilisering som stoppat affären genom att skjuta upp beslutet två gånger.

– Hade det inte varit för protesterna hade Rannebergen redan varit i händerna på Victoria Park. Det är dock viktigt att organiseringen fortsätter.

För trots att affären är stoppad i Rannebergen återstår frågan om Lövgärdet.

– Hela Victoria Parks bestånd bör kommunaliseras, säger Kristofer Lundberg.
Fakta

Hyresvärd hade kopplingar till gängkriminalitet – nu stoppas bostadsaffären

Rannebergsaffären
  • Den kommunala bostadskoncernen AB Framtiden meddelade i höstas att de ville sälja 289 lägenheter ur Bostadsbolagets bestånd i Rannebergen till Victoria Park. I denna affär ingick även ett köp av mark i Lövgärdet som Victoria Park äger. En bytesaffär som av hyresgästerna kallades för ”rena kohandeln”.
  • Efter stora protester återremitterades ärendet vid kommunfullmäktiges möte den 7 december förra året. Igår togs ärendet bort från kommunstyrelsens dagordning efter att polisen kommit med underrättelseinformation som kan koppla Victoria Park till organiserad brottslighet.