Hoppa till huvudinnehåll
Av
marcus.jonsson@proletaren.se

RKU Uppsala protesterar mot odemokratiskt ABF

Efter att i en månad deltagit i förberedelserna inför en feministisk festival fick RKU i Uppsala plötsligt besked att de inte fick vara med längre. Arrangören ABF har kommit med en rad olika förevändningar.

Förra helgen gick en feministisk heldagsfestival av stapeln i Uppsala. Arrangörer var Färnebo folkhögskola och ABF i Uppsala län.

Lenita Åberg som sitter i styrelsen för Revolutionär Kommunistisk Ungdom i Uppsala berättar att från början var RKU det enda ungdomsförbundet som var med och planerade arrangemanget.

– Efter några planeringsmöten fick vi reda på att SSU och Ung Vänster också skulle vara med. De gled in lite på ett bananskal utan att ha varit med och planerat någonting.

Efter att ha jobbat med förberedelserna i en månad slängdes RKU ut från arrangemanget. Med mindre än två veckor kvar till festivalen fick RKU ett mejl från projektledaren på ABF, där hon skrev att hennes chef sagt till henne att RKU inte längre fick delta. Anledningen trodde hon var att det riktats kritik mot ABF för RKU:s medverkan.

På frågan om vad det skulle vara för kritik fick RKU Uppsala inget svar. Istället kom ett mejl från ABF:s verksamhetschef Åke Söderling. Han skrev att det handlade om att RKU är ett revolutionärt förbund och att ABF:s värdegrund inte är förenlig med samarbete med organisationer ”som inte är främmande för våld”.

Att RKU:arna skulle vara våldsamma skrattar Lenita Åberg åt.

– Nej, det är vi verkligen inte. Det där handlar om stycket i vårt principprogram där det står om rätten att försvara revolutionen.

Lenita Åberg tycker att hela våldsresonemanget är skevt.

– Hur kan man då ha med organisationer som Ung Vänster och SSU, som stödde Natos krig mot Libyen till exempel?

Verksamhetschef Åke Söderling skrev också att ABF har tecknat avtal med sina olika samarbetsorganisationer om att de delar ABF:s värdegrund, och RKU Uppsala har inte skrivit under ett sådant avtal.

Lenita Åberg hade inte hört talas om att det fanns några sådana avtal innan hon läste mejlet. RKU har inte heller erbjudits att skriva under något sådant avtal.

– Och RKU Uppsala har samarbetat med ABF tidigare, utan något avtal.

Lenita Åberg är mycket kritisk till ABF:s agerande.

– Det är sjukt odemokratiskt. Hur man först utnyttjar ett ungdomsförbunds energi genom att låta oss vara med från planeringsstarten och sprida reklam om arrangemanget. Vi har förberett en föreläsning och ordnat ett bokbord och så bara snärtar de av oss så här.

– Jag tycker det är så sjukt dåligt. ABF säger att de är för radikal folkbildning och är demokratiska, men de beter sig inte så.

Under festivalen gjorde RKU Uppsala en manifestation. De hade en banderoll med texten ”Ni kan inte tysta RKU” och delade ut det uttalande som de gjort, där det bland annat står att läsa:

”ABF anser sig ’tro på den radikala folkbildningens kraft att utmana och vara en demokratisk förändringskraft.’ Var finns den tilltron när man avvisar personer som helt utan ersättning erbjuder att just folkbilda? Och att tala om demokrati när man i sin egen organisation kör över sina egna anställda och helt på måfå kastar ut förbund trots tidigare samarbete och utan någon chans för dem att försvara sig och sina rättigheter. Sedan ifrågasätter vi djupt ABF:s tal att vi är våldsverkare och att detta gör oss olämpliga. Är det inte då olämpligt att ha med ungdomsförbund som stöttat imperialistiska krig, som SSU och UV, när de var för den Natoledda insatsen i Libyen? Det om något är ett ännu mer blodigt ställningstagande för våld och våldsanvändning som bör fördömas.”

RKU Uppsala kräver också en offentlig ursäkt från ABF i uttalandet.

Proletären har sökt ABF Uppsalas verksamhetschef Åke Söderling utan framgång.