Hoppa till huvudinnehåll
Av

Skånska protester mot sjukvårdskris

I lördags demonstrerade 700 landskronabor mot den planerade nedläggningen av operationsverksamheten på sjukhuset.


Landskrona lasarett genomför 4.000 planerade dagoperationer varje år. En verksamhet som idag fungerar alldeles utmärkt ska läggas ner och flyttas till Lund. Samtidigt ska ögonsjukvården, som innan den slogs sönder fungerade alldeles utmärkt i Lund, flyttas till Landskrona. Som grädde på moset öppnar regionpolitiker Mikael Sandin (M) för en privatisering av ögonsjukvården.

– Vi kämpar för att bevara vårt sjukhus i Landskrona. Men det handlar inte bara om oss, det handlar om vården i hela Skåne som måste räddas, sade Camilla Lejonqvist Mårtensson, sjuksköterska och samordnare för demonstrationen.

Nils Littorin, läkarstudent från Lund talade om de onödiga besparingarna.

– Sverige är ett av världens absolut rikaste länder. Med bara 9 miljoner invånare är vi på 21 plats av över 180 länder. Varför måste vi spara på sjukvården? Om Region Skåne har råd att ge en tjänsteman 175000 kronor i månaden. Varför måste vi då spara på personal och sängplatser?

Såväl borgerliga som socialdemokratiska lokalpolitiker talade. I Landskrona kommunfullmäktige är det ett unisont motstånd mot Regionpolitikernas destruktiva politik. En enighet som inte synts i städer som Lund eller Malmö där det varit tyst som i graven från kommunpolitikerna.

Däremot har protesterna hos vanligt folk börjat få fart. Tisdagen 22 januari samlades ett 100-tal personer i Jubileumsaulan på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Rädda Vården hade bjudit in till ett forum om situationen i sjukvården.

Alexandra Rönnängsgård, sjuksköterska på onkologiska kliniken i Lund vittnade om en mycket jobbig arbetssituation för personalen.

– Jag överdriver inte när jag säger att personalen går på knäna. Vi kan inte ge patienterna en trygg och säker vård, sade hon.

Just onkologen i Lund utmärker sig för en total enighet i personalstyrkan, från överläkare till undersköterskor, mot nedskärningar. Deras sammansvetsade protester har gjort att politikerna i vissa avseenden fått backa från vissa av de grövsta attackerna mot den kliniken.

Överläkare Mikael Eriksson höll ett mycket uppskattat tal.

– Extremt vårdplatsläge har blivit normalt. Ordet neddragning har blivit tabu. Istället kallas det effektivisering. Kliniker som är underfinansierade kallas för “Klinik utan budget i balans”, precis som om de slarvat med pengar. Dessa straffas med nedskärningar trots att de bara följt sitt uppdrag åt patienterna.

Regionpolitikerna i den borgerliga fyrklövern + Miljöpartiet har visat sig vara en riktig olycksklöver. Protesterna duggar tätt. Tisdag 29 januari samlades allmänhet och personal för att planera en demonstration i Lund.
Proletären, Skåne