Hoppa till huvudinnehåll
Av

Skolstrejk mot nedskärningar

Eleverna på Schillerska gymnasiet i Göteborg har fått nog av nedskärningar. Förra veckan genomfördes därför en skolstrejk med stor uppslutning.


Klockan tio på onsdagsförmiddagen förra veckan lämnade hundratals elever på Schillerska gymnasiet sina lektioner och gick ut i strejk mot de planerade nedskärningarna. Parkeringen framför skolbyggnaden fylldes snabbt av elever med plakat och banderoller och i det soliga vårvädret spelades musik och hölls tal.

Ett tjugotal lärare ska bort från Schillerska, och ett uppemot ett hundratal totalt i Göteborg. Enligt politikerna är anledningen det sviktande elevunderlaget. Men en av strejkens initiativtagare, Frida Hellström Ålander, tycker inte att det är en bra anledning.

– Då borde dom ju passa på att höja lärartätheten istället, den är låg redan nu!

Hon berättar att de bildade vad de kallar Projektgruppen Utbildningspåverkan Schillerska, där de tillsammans försöker väcka debatt och krav på till exempel höjd skolpeng och fler lärare.

Elias Theodorsson är också med i projektgruppen. Han berättar att de planerat strejken sedan den demonstration i slutet av mars utanför Göteborgs kommunhus som de deltog i.

– Våra konkreta krav är att stoppa nedskärningarna, att lärarna ska vara kvar, förklarar han.

Frågan engagerar många elever och uppslutningen i strejken har varit god. Kanske uppemot 400 elever totalt.

– Förutom en del som har prov och liknande, så har de flesta deltagit i strejken, parkeringen här har varit helt fullsatt, berättar Elias Theodorsson. Han berättar att ett tiotal elever från Hvitfeldska gymnasiet dessutom kom till skolgården för att visa sitt stöd.

Frida Hellström Ålander påpekar att det inte bara är en skolfråga, inte bara en fråga för elever och lärare.

– Det borde vara en statsfråga, kunskap och utbildning är viktigt för hela samhället.

Den svenska friskolemodellen där privata skolor finansieras med offentliga medel är unik i världen. Elias Theodorsson och Frida Hellström Ålandet menar att systemet med friskolorna utgör ett problem, framförallt genom den överetablering som skett de senaste åren.

– Det finns ingen logik. Friskolorna suger ut pengar ur de kommunala skolorna, men när dom sedan läggs ned får de kommunala ta den ökade belastning. Friskolorna tar inget ansvar, menar Frida Hellström Ålander.

– Det fria skolvalet skapar segregation och skatteresurser förs ut ur den offentliga sektorn, fortsätter Elias Theodorsson.

De båda hoppas nu på att bredda frågan och framförallt få med fler elever från andra skolor och de uppmanar också lärarna att agera.

• Vad tycker lärarna om att ni strejkar?
– Dom är väldigt glada och tacksamma, samtidigt är de måna om att det inte ska se ut som att de använder eleverna för sina krav. Men nu är det snarare vi som försöker få dom att agera, säger Frida Hellström Ålander, och berättar att lärarfacket varit väldigt försiktiga i frågan.

Projektgruppen Utbildningspåverkan Schillerska tänker inte ge upp. Fler aktioner är planerade.

– Vi måste visa att vi finns! Vi tänker inte ge upp förrän målet är uppnått, avslutar Frida Hellström Ålander medan de plockar ihop fikaborden. Strejken är över för den här gången men kampen mot nedskärningar fortsätter. Eleverna på Schillerska gymnasiet har visat att de inte tänker låta sig köras över av besparingsivrande politiker.
August Eliasson