Hoppa till huvudinnehåll
Av
robert.mathiasson@kommunisterna.org

Svensk palestinaaktivist gripen i Hebron

I söndags greps den svenske palestinaaktivisten Gustav Karlsson när han ingrep för att skydda tre palestinska barn från tungt beväpnad israelisk militär.

– Det började med att ett gäng israeliska bosättarungdomar attackerade tre palestinska barn i tioårsåldern, berättar Gustav Karlsson för Proletären på en hackig telefonlinje från israeliskt fängsligt förvar.

Det var vid tvåtiden i söndags eftermiddag i Hebron på Västbanken som två palestinska bröder, 11 och 12 år, attackerades på väg hem från skolan av de israeliska bosättarungdomarna.

– När palestinierna försvarade sig ingrep tungt beväpnad israelisk militär mot de attackerade palestinska barnen. När jag försökte gå emellan grep militären även mig.

Gustav Karlsson, byggnadsarbetare och medlem i Kommunistiska Partiet, har varit två och en halv månad i Palestina med ISM som mänsklig sköld.

– Vår uppgift är att ställa oss mellan militären och bosättarna när de angriper palestinierna. Det är bättre att jag tar skada och jag riskerar mindre än palestinierna, säger Gustav Karlsson.

– Soldaterna var väldigt aggressiva. De hotade att skjuta mig, gjorde mantelrörelse med sina automatvapen, satte på mig handfängsel och ögonbindel och slog mig med gevärspiporna.

När Gustav Karlsson förts till polisen lugnade det ner sig och han tror att han kommer att släppas och deporteras inom de närmsta dagarna.

– Situationen är betydligt värre för de palestinska barnen. Israelisk militär griper barn från femårsåldern och uppåt var och varannan dag. De medger öppet att de griper, misshandlar och skrämmer barnen för att lära dem att frukta israelerna.

– Bosättarna har i praktiken straffrihet för sina brott mot palestinierna. De kan misshandla och förnedra palestinier utan risk för juridiska följder. Soldaterna ingriper aldrig mot bosättarna, utan attackerar istället palestinierna.

På International Palestine Movements webbsida, www.palsolidarity.org, finns en film från gripandet i söndags.