Hoppa till huvudinnehåll
Av
marcus.jonsson@proletaren.se

Sköterskor mot Nato – ”Det är sjukt att USA:s soldater ska öva krig här”

Leonora Lundvall, Ingrid Frejd och Hannah Ascher är arbetskamrater på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. De vill se satsningar på vården, inte på krigsrustning och Natosamarbete.

Leonora Lundvall, sjuksköterska:
– Det är väldigt snedvridet att lägga så stora resurser på en helt orealistisk situation, att Sverige skulle bli anfallet av Ryssland, medan vi har ett samhälle som inte tar hand om sina gamla och sjuka. Det är frustrerande och irriterande.

Hannah Ascher, sjuksköterska:
– Jag tycker det säger ganska mycket om människosynen man har som politiker när man skiter i sin befolkning som behöver vård och exporterar krig istället.

– Jämför med Kuba till exempel, som exporterar läkare till behövande länder. Istället exporterar vi vapen och militärer till Nato, som vi inte ens är med i. Det är en ganska vidrig människosyn. Man skiter i den vanliga befolkningen när man prioriterar så.

Ingrid Frejd, undersköterska:
– Det känns jäkligt sjukt att USA:s soldater ska komma till Sverige och öva krig. Vi välkomnar dem samtidigt som vi utvisar människor till Afghanistan, där vi faktiskt är och krigar. Eller har varit i alla fall. Det känns inte riktigt rimligt.

Hannah Ascher:
– Det är helt sinnesjukt. Sverige kallar sig neutralt, vilket vi vet att vi inte är i och med att vi redan exporterar och deltar i krig. Men om man nu ska försöka upprätthålla bilden av att vi är neutrala så ska vi naturligtvis inte tillåta det.

Leonora Lundvall:
– Därför är det viktigt att gå med i demonstrationen på lördag. För att man måste visa sitt missnöje och säga att vi inte ska ha några jävla krig.

Hannah Ascher:
– Vi har inget annat sätt att protestera än att höja våra röster och det gör man bäst tillsammans. Som Leonora säger, det är krig det handlar om. På riktigt. Vårt deltagande i krig, det är ganska allvarliga saker.

– Det är väldigt lätt att vara för fred, det borde vara en väldigt grundläggande del av allas åsikter. Så det är inte ett svårt ställningstagande att gå och demonstrera och visa sitt missnöje mot Nato.

Ingrid Frejd:
– Man ska demonstrera för att man är för fred. Därför ska man både gå och demonstrera på lördagen och dagen efter ska man springa eller gå Fredsloppet.

– Finns det inte fred finns det ingenting. Freden är också en grundförutsättning för att människor ska kunna ta till kamp för bättre villkor. Då krävs att de får leva utan att riskera att dö i ett krig.
Lägg inte pengarna på Nato!Samtidigt som vården, skolan och omsorgen dräneras på resurser satsar våra politiker miljarder på att rusta för krig och bli så Natokompatibla som möjligt.

Skulle Sverige gå med i Nato och lägga två procent av BNP på försvarsbudgeten skulle det innebära nära en fördubbling av dagens anslag på 45 miljarder.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna och Centerpartiet har redan kommit överens om att skjuta till åtta miljarder till försvaret på tre år. I den uppgörelsen ingår medel för att köpa ett nytt svenskt luftvärnssystem.

De två länder som strider om att få det kontraktet är Natoländerna USA och Frankrike, båda inbjudna till Auroraövningen. De två olika missilsystem som det står mellan – amerikanska Patriot och franska Samp/T – kommer båda vara i Sverige under Aurora och beslutet om vem som vann upphandlingen väntas kort efter övningen.

Kontraktet är värt 10 miljarder och Dagens Industri avslöjade i veckan att om det blir USA och tillverkaren Raytheon som tar hem det kan ammunitionen som Sverige köper till Patriotsystemet bli den israeliska missilen Skyceptor.

Det blir i så fall inte första gången som Sverige göder USA-imperialismen med miljarder av våra skattekronor. Sveriges bidrag till USA:s krig i Afghanistan kostade enligt regeringens egen utredning minst 11 miljarder – men förmodligen närmare det dubbla – och var ett stort steg i Sveriges närmande till Nato, med svenska soldater som stred under Natobefäl.

I veckans Proletären säger ett antal välfärdsanställda vad de tycker om hur politikerna lägger miljarder på att få Sverige ännu längre in under Natos kärnvapenparaply samtidigt som verksamheterna de arbetar i skriker efter pengar.