Hoppa till huvudinnehåll
Av
robert.wettersten@proletaren.se

Tusentals sa nej till Nato

3.500 slöt upp i demonstrationen mot Aurora 17 i lördags. Trots ösregn och medias hetskampanj.

3.500 personer protesterade mot Nato och krigsövningen Aurora 17. På Gustav Adolfs torg var Revolutionär Kommunistisk Ungdoms förbundsordförande Nadja Lundberg första talare.

Hon påpekade att motståndet mot Nato och USA inte handlar om att enskilda maktgalna presidenter bombar sönder världen på grund av sin ondska. Det handlar om ett system som bygger på militärt och ekonomiskt förtryck av världens flertal för några få kapitalisters profit.

– Vi ser hur de imperialistiska krigen springer kapitalets ärenden. För kapitalismen är ett döende samhällssystem som desperat försöker rädda sig självt från undergång.

Zoltan Tiroler från Svensk-Kubanska föreningen påminde om hur arbetarrörelsen, vänstern och humanister förr har stoppat den svenska överheten att dra landet ut i krig.

– Låt oss nu se till att hindra Sveriges inordnande i den mest dödsbringande krigsallians som världen skådat sedan Hitlertyskland. Nej till Nato! Yankee go home!

Efter Ung vänsters förbundsordförande Henrik Malmrot talade Marko Milačić, en av grundarna bakom Rörelsen för Montenegros neutralitet, som kämpar mot Nato i krigsalliansens nyaste medlemsland. En intervju med Marko Milačić finns i Proletären nr 34, 2017.

När kulturarbetaren och kommunisten Sven Wollter kommit en bit in i sitt anförande öppnade sig himlen för ett ösregn som slutade först när det var dags för demonstrationståget att gå. Då hade även Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman talat, och representanter för Ung i Sverige läst en dikt.

Väl framme på Götaplatsen välkomnades demonstranterna av sång från Aurorakören som bestod av flera körer som samarbetat inför demonstrationen. Förste talare var Robert Mathiasson, ordförande i Kommunistiska Partiet.

Det följdes av musikframträdanden av Slowgold samt Doris Pekkari Sundström.

Avslutningsvis talade Vänsterpartiets försvarspolitiske talesperson Stig Henriksson följt av musik av Mikael Wiehe och sist Nynningen. Konferencier var Soraya Post (FI)

Fredsrörelsen lever i Sverige, oavsett borgerliga och socialdemokratiska medias smutskastningskampanj inför demonstrationen.

”Vi blir totalt överkörda av USA”


– Jag är vansinnig på krigspolitiken! Vi blir totalt överkörda av USA, säger Divina Levrini, videobloggare och medlem i Aktivister för fred.

– Det är skitsnack att Sverige inte är på väg in i Nato, vi har smugits närmare under lång tid. Undertecknandet av värdlandsavtalet och att Sverige har gått med i Stratcom är bara de senaste exemplen.

”Imperialismen tvingar folk att fly”


Mikael Lyckeklint från Spårvägare mot Nato tycker att uppslutningen till protesten är fantastisk.

– Men det borde ju vara 20.000 egentligen. Det är ju så enkelt, vi i Sverige ska inte bli inblandade i stormakternas konflikter.

– Det är många som förfäras över att det kommer flyktingar till Sverige, men vad beror det på? Det är ju de kapitalistiska och imperialistiska ländernas krig som tvingar människor att fly.

”Vi ska hålla oss borta från Nato”


Fernando Fernandez och Maria Fernandez står en bit ifrån scenen på Götaplatsen och lyssnar på talen.

– Vi är emot att Sverige närmar sig Nato. Vi ska hålla oss borta från krigslekar med Nato och USA.

”De försöker vänja svenskarna vid Nato”


– Jag tycker det är vansinnigt att vi ska ha en Natoövning i Sverige, även om de säger att Nato formellt inte deltar. Det är konstigt att vi över huvud taget har bjudit in USA och andra Natoländer, menar Josefin Eriksson.

– Jag tror att detta är ett sätt att vänja svenskarna vid Nato, så det blir lättare att få in oss som medlemmar.

”Inga svenska soldater till Trump!”


– Det finns knappt en plats på jorden där Natoländerna med USA i spetsen inte skördat liv. Men de vill inte själva ta emot flyktingarna som de skapar när de för sina krig, säger Carola Ankar.

– Vi ska inte bidra med soldater till Trump och hans anhang. Avbryt värdlands-avtalet och skicka hem de jävla jänkarna. De borde se till att få ordning i sitt eget land istället.

”Inget bra med krigshetsen”


– Vi är här för att vi är antiimperialister. Nato är bara bra för storföretagen och Wallenberg, säger Björn Midböe och får medhåll av vännen Gustaf Löf.

– Det finns inget bra med krigshetsen.