Hoppa till huvudinnehåll
Av

”Vi enades i situationen”

Demonstranterna i Kärrtorp låter sig inte skrämmas av nazistiska provokationer. De tänker fortsätta att protestera mot rasism och främlingsfientlighet.


Invånarna i Kärrtorp i södra Stockholm har under hösten haft problem med nazister i sitt bostadsområde. Det har satts upp klistermärken med invandrarfientliga slagord. Hakkors har sprejats på väggarna. Många har kännt sig otrygga och provocerade.

Söndagen 15 december kallade Nätverket Linje 17 till demonstration i Kärrtorps centrum. Demonstrationen hade tillstånd från polisen. De affischerade och annonserade i sociala medier. Även Kommunistiska Partiet uppmanade folk att delta.

– Jag var där med min son som är ett år och åtta månader, berättar Agnes Johansson, en av demonstranterna på plats. Det var lugnt, mycket barn. Regnet duggade, en stilla stämning. Det kom också en del vänsteraktivister men det var en bred manifestation. Mest vanligt folk från Kärrtorp.

Agnes Johansson tog med sin lille son in på Konsum för att köpa lite bröd. Under tiden pågick manifestationen med några hundra personer på torget. Genom dörrarna såg hon plötsligt hur demonstrationen attackerades av ett 30-tal svartklädda personer med olika tillhyggen.

– När vi var på väg ut hörde vi hur det small flera gånger i rad, fortsätter hon. Vi stannade inne på affären en våning upp. Barn tappade bort sina föräldrar och samlades oroligt inne på Konsum. Vi hjälptes åt att ta hand och hitta rätt på varandra.

De våldsamma högerextremisterna slängde flaskor och bengaliska eldar. Några skrek Sieg Heil och gjorde Hitlerhälsning. På sin hemsida har Svenska motståndsrörelsen tagit på sig ansvaret för attacken. Men inledningsvis var endast ett fåtal poliser närvarande.

– I början var det nästan inga poliser alls, säger Agnes Johansson. Demonstranterna lyckades försvara sig, vid första chocken sprang de flesta bort men tack vare att AFA och RF stod kvar och började jaga bort nazisterna vågade många komma tillbaka och tillsammans tryckte man in dom i skogen. Först efter ett tag kom det fler poliser och helikoptrar.

Kritiken mot polisen har varit stark. Även inom de egna leden, till och med polisfacket har reagerat. I efterhand har det kommit fram att det fanns klara indikationer om att nazisterna hade saker på gång. Men informationen nådde inte ansvariga poliser på plats.

– Folk i Kärrtorp blev naturligtvis chockade, försäkrar Agnes Johansson. En mamma som jag talade med såg händelsen som en ögonöppnare. Det framgick helt klart vilka det var som ville slåss. Det var nazisterna som angrep en fredlig demonstration med vanliga förortsbor.

Efter det att nazisterna jagats på flykten fortsatte den gemensamma manifestationen. Deltagarna talade med barnen och förklarade att hur viktigt det är att inte låta sig skrämmas och ge vika för de som vill bråka.

– Utifrån omständigheterna blev det bra, avslutar Agnes Johansson. Trots allt kände jag mig aldrig rädd. Vi var i gott sällskap. Vi enades i situationen. Det är jätteviktigt att vi fortsätter att demonstrera mot nazisterna.