Hoppa till huvudinnehåll
Av
Läkare

Omvänd Robin Hood-politik


I Walter Salles film Dagbok från en motorcykel åker den unge läkaren Ernesto Che Guevara ångbåt ut till en avlägsen spetälskekoloni i Peru.

Bakom båten bogseras en flotte där de fattiga trängs tillsammans med boskapen, på behörigt avstånd från de bättre bemedlade passagerarna. En brutal orättvisa i 1950-talets Latinamerika som formade en revolutionär.

Jag tänker på denna scen när jag läser Riksrevisionens rapport ”Primärvårdens styrning – efter behov eller efterfrågan?”.

I den finns ytterligare bevis för det politiskt medvetna gynnandet av rika och friska på bekostnad av arbetarklass och svårt sjuka. Den omvända Robin Hood-politik som kallas vårdval.

Enligt rapporten: ”De positiva resultaten av reformerna i form av förbättrade kontaktmöjligheter, fler vårdcentraler och ökade besöksfrekvenser förefaller i högre utsträckning ha kommit patienter med mindre vårdbehov och högre socioekonomisk status till del.”

Och vidare: ”Nedläggning av vårdcentraler har främst drabbat områden där vårdbehovet är större…”

I ett ekonomiskt starkt område med relativt frisk befolkning finns pengar att tjäna för ett vårdföretag. Men de ekonomiskt svaga arbetarområdena, där sjukligheten är större, släpar efter i en flotte. Man kan bli revolutionär för mindre.

Som vårdpersonal konfronteras man med svåra etiska frågor. Att bota, lindra och trösta är vardag och vi är stolta över att samhället lagt detta ansvar på oss.

Men låt oss då också följa Hälso- och sjukvårdslagen. Människovärdesprincipen: Vård ska ges på lika villkor för hela befolkningen oberoende av personliga egenskaper och funktioner i samhället. Behovs- och solidaritetsprincipen: Den som har störst behov av vård ska ges företräde i vården.