Hoppa till huvudinnehåll
Av
Gymnasielärare

Friskoleföretag gör rekordvinster

Friskoleföretagen skär guld med täljkniv samtidigt som kommunala skolor tvingas till nerskärningar. Resultaten sjunker. Den nyliberala skolpolitiken befinner sig i fritt fall.


Många kommunala skolor dignar under besparingar och tuffa budgetnerskärningar. När resurserna dras in kommer verksamheten oundvikligen i kläm. Elever, föräldrar och personal tvingas betala den faktiska notan. Sämre utbildning, sämre trivsel och sämre resultat.

Samtidigt ökar vinsterna hos de stora friskoleföretagen. Dagens Industri har gått igenom de mest betydelsefulla utbildningskoncernernas årsredovisningar. Åtta av nio går med vinst. Flera av dem ägs av välkända riskkapitalbolag.

I topp ligger Academedia med över 42 000 elever på grund- och gymnasieskolan. Det sista räkenskapsåret har företaget ökat sin omsättning med nästan tio procent till över fem miljarder kronor. Vinstmarginalen ligger runt sju till åtta procent.

Bakom Academedia står riskkapitalbolaget EQT med Wallenbergsfärens maktbolag Investor som viktigaste ägare. Det handlar om pengar, snarare än lärande och utbildning. I EQT:s styrelse sitter bland andra Finn Rausing, Marcus Wallenberg och Leif Östling.

På Academedias hemsida prisas ägaren för sin seriösa företagsfilosofi. EQT tillsätter ”alltid en styrelse med relevant kunskap om den bransch det ägda bolaget verkar inom”. Men i praktiken befolkas utbildningsföretaget Academedias styrelse av människor från näringslivet.

Ledamöterna Harry Klagsbrun och Carl Johan Renström kommer direkt från EQT. Styrelsens ordförande Ulf Matsson är vd på Gambro. Den enda ”civila” ledamoten är Sofia Larsen, näringslivsutvecklare på Örebro universitet, en gång skolpolitisk talesperson för Centerpartiet.

Internationella Engelska Skolan kommer på andra plats i Dagens Industris sammanställning. Omsättningen ligger på dryga miljarden och antalet elever räknas till fler är 13000. Ägaren, amerikanska TA Associates, kvalar in som ett av de 50 största riskkapitalbolagen i världen.

På tredje plats återfinns Kunskapsskolan där Wallenbergs Investor än en gång har ett finger med i ägarspelet. Andra stora vinstgivande friskolekoncerner är Jensen Education och Praktiska. Av de listade skolföretagen är det endast PP Power Planning som går med förlust.

En skola som drivs på kommersiella grunder står i motsättning till en god utbildningskvalitet.

Det fria skolvalet och konkurrenssystemet slår även mot det den kommunala skolan. Standarden och ojämlikheten mellan skolorna ökar. Resultaten rasar.

Den nyliberala skolpolitiken befinner sig i fritt fall. Därför måste skolan förstatligas.
Fakta

Friskoleföretag gör rekordvinster