Hoppa till huvudinnehåll
Av
Chefredaktör

Hemtjänsten i Göteborg öppnas för riskkapitalet

Riskkapitalet släpps in i hemtjänsten i Göteborg efter att kommunfullmäktige röstat för att införa Lov, lagen om valfrihet. Den borgerliga oppositionen, inklusive Sverigedemokraterna och missnöjespartiet Vägvalet, vann majoritet i frågan.


Bristen på resurser inom vård och omsorg ökar i hela landet. Samtidigt tar privata bolag och riskkapitalbolag över mer och mer av vården. Nu kan de sätta tänderna i Göteborgs hemtjänst, efter att kommunfullmäktige röstat för Lov, lagen om valfrihet, inom sektorn.

Enligt det rödgrönrosa styret, som var motståndare till förslaget, kommer omorganisationen inom hemtjänsten i Göteborg att kosta många miljoner. Dessutom hotas det nya arbetssättet Attraktiv Hemtjänst.

Trots det valde de att inte kräva en så kallad återremiss för att få frågan utredd.

– Man får välja sina politiska strider, säger Anneli Hulthén till Göteborgs-Posten och påpekar att både Vägvalet och Sverigedemokraterna röstar borgerligt, och knappast kommer att ändra sig i frågan.

Vägvalet är ett i grunden borgerligt missnöjesparti som bildats utifrån motståndet mot Västlänken, som både de rödgrönrosa och borgerliga partierna är för. Deras ställningstagande för riskkapitalister i hemtjänsten är avslöjande, om än inte särskilt förvånande.

Inte heller kan det anses förvånande att borgerliga Sverigedemokraterna röstar för riskkapitalister. Partiet säger sig ofta vilja försvara pensionärers trygghet och intressen. Tydligen finns det andra intressen som är viktigare att försvara.

I förra veckans Proletären rapporterade vi från Robertsfors, där kommunfullmäktige just beslutat att riva upp Lov, sex år efter dess införande. Det privata bolaget Vårdsolen uppfyllde inte kommunens krav på vården.

– Kostnaderna har skenat iväg. Vi vill få största möjliga kvalitet för våra skattekronor, sa kommunalrådet Patrik Nilsson (S) i Robertsfors, till Proletären.

De borgerliga partierna, liksom liberala Göteborgs-Posten, är sällan sena med att lyfta fram de enskilda exemplen på nöjda ”kunder” som nu får större valfrihet. Hemtjänsten ska göras till en marknad, som vilken annan som helst.

Frågan är principiell. Ska vi låta riskkapitalister ta ut pengar ur svensk välfärd? Ska vård drivas med vinstintresse? Ska marknadsvärde gå före människovärde? Nu vet Göteborgs väljare åtminstone var Vägvalet och Sverigedemokraterna står.