Hoppa till huvudinnehåll
Av

LO-utredare vill ha marknadshyror – går längre än Moderaterna

LO-utredare påstår att marknadshyror skulle ge fler hyresrätter. Det är LO:s näringspolitiske utredare, Johan Hall som vill lösa bostadsbristen med marknadshyror.


I en färsk rapport driver Johan Hall den uttjatade nyliberala tesen att bostadsbristen ska lösas med fria marknadshyror.

Inför valet fick Fredrik Reinfeldt kritik från borgerligt håll för att han motsatte sig införandet av marknadshyror. Nu ligger LO före Moderaterna.

I rapporten som LO:s styrelse beställt till kongressen nästa år menar Johan Hall att marknadshyror är den bästa lösningen på dagens bostadsproblem.

LO har som organisation länge sagt sig vara motståndare till införandet av marknadshyror. Därför är det än mer anmärkningsvärt att den rapport de beställt av sin egen näringspolitiske utredare tydligt tar ställning för en helt fri hyresmarknad.

Frågeställningen om en mer marknadsmässig hyressättning kommer att vara med bland de förslag som LO:s styrelse ska ta ställning till.

En av tre LO-medlemmar bor i dag i hyresrätt. Marknadshyror skulle skapa en svår situation för en halv miljon LO-medlemmar. De orättvisa skattevillkoren innebär att ägt boende stöttas med cirka 40 miljarder varje år, medan hyresrätten får 0 kronor. Ingen av dem skulle gynnas av marknadshyror.

Flera steg har redan tagits mot marknadshyror. I Sverige har det införts så kallade kvalitetshyror, vilket möjliggjort kraftiga hyreshöjningar även inom allmännyttan.

Redan i dag har fastighetsägare som bygger nytt flera olika möjligheter att sätta en hyra som mer än väl täcker in byggkostnaden. Fastighetsbolagen väljer sina hyresgäster och då premieras inte unga, arbetslösa, studenter eller låginkomsttagare.

De kommunägda bostadsföretagen, allmännyttan, har i dag samma drivkrafter som de privata fastighetsägarna. Det vill säga att vara vinstdrivande.

Tanken på en planerad bostadspolitik som arbetar för allas rätt till en bostad och mot segregation syns allt mer avlägsen.

I övriga Europa är det tydligt att den totalt fria hyresmarknaden skapat stegrande hyror, en ökad segregation och fler vräkningar. Inget pekar heller på att antalet hyresrätter ökat.

Ett nytt begrepp här i Sverige är ”renovräkningar” som innebär att bostadsbolag renoverar hyresrätter som en förevändning för att kunna chockhöja hyrorna.

Konsekvensen blir att många inte har något annat val än att flytta av ekonomiska skäl. Ett enkelt och effektivt sätt att göra områden mer ”attraktiva” för en viss grupp som har råd att betala.

Så ökar den så kallade gentrifieringen som gjort att de centrala och mer attraktivare delarna av alla storstäder blir tillgängliga endast för de rika.

Rörlighet på bostadsmarknaden betyder i klartext att människor måste lämna sina hem. Ett sätt att göra det är att höja hyrorna till en nivå så att det blir omöjligt att bo kvar.

Eller som LO:s näringspolitiske utredare Johan Hall, väljer att uttrycka det ”På lång sikt är det viktigt att hyressättningen anpassas lite mer till människors upplevda värde av att bo i ett visst läge.”

Att lösa bostadsbristen genom att släppa marknadskrafterna fria är naturligtvis en strategi som aldrig har som mål att tillgodose allas behov av en bra och billig bostad.

Det saknas en politisk vilja att lösa bostadskrisen på det enda vettiga sättet. Nämligen att bygga fler billiga hyresrätter. Att planera efter människors behov i stället för fastighetsägarnas krav på vinstmaximering. Det borde vara ett rimligare ställningstagande på arbetarnas fackliga organisations kommande kongress.
Fakta

LO-utredare vill ha marknadshyror – går längre än Moderaterna