Hoppa till huvudinnehåll
Av

”Vi måste alltid kämpa för resurser”

Ett vardagsrum för alla som bor i Hammarkullen. Så beskriver Lina Renholm Nyby och Erika Höjer sin arbetsplats, fritidsgården Mixgården i Hammarkullen, Göteborg.


Ett vardagsrum för alla som bor i Hammarkullen. Så beskriver Lina Renholm Nyby och Erika Höjer sin arbetsplats, fritidsgården Mixgården i Hammarkullen, Göteborg.

– Gården är extra viktig här, många är trångbodda med flera syskon och det är inte självklart att kunna ta hem kompisar, berättar Lina Renholm Nyby som arbetat på gården i snart 17 år. Det märks att de trivs med sitt arbete och engagemanget går inte att ta miste på.

– Det är en varm, generös stämning här. Vi känner oss verkligen som en del i ett kollektiv. Våra ungdomar är fantastiska och kommer tillbaka långt efter att de slutat besöka gården, berättar Erika Höjer.

Fritidsgården som ligger i en av Göteborgs mest segregerade förorter var för några år sedan nedläggningshotad och kämpar ständigt för sin fortlevnad, även om politikerna insett betydelsen av fritidsgårdens sociala funktion.

– Behoven är stora och resurserna är något vi alltid måste kämpa för, nu när det är val vågar ingen politiker prata om nedskärningar. Nu är det bara guld och gröna skogar, säger Lina Renholm Nyby som sett konsekvenserna av nedrustningen av välfärden i Hammarkullen.

Erika Höjer som just kommit tillbaka från mammaledighet instämmer.

– Vi har sett tillräckligt av kortsiktighet och enskilda projekt som inte överlever. Här på Mixgården har vi en kommunal verksamhet som verkligen fungerar, satsa på den!

Under åren har de båda märkt av hur budgetkraven påverkar de boende i området och framförallt de unga.

– Ibland känns det som att vi alla är en del av ett socialt experiment där politikerna testar för att se vad som händer om det tar bort lite till. Det är att experimentera med människors liv här, menar Erika Höjer.

Trots det ser de positivt på framtiden och hoppas att slippa politikernas nedskärningar. Fritidsgården samarbetar med fältassistenter, skolor i området, politiska partier, ideella föreningar och enskilda eldsjälar. Det är en väldigt öppen stämning här och vi välkomnar verkligen alla som vill engagera sig säger Lina och Erika.

– Vi pratar mycket om grundläggande värderingar med ungdomarna. Det handlar om människosyn, men också om makt-aspekten. Vi diskuterar de frågorna dagligen. Läget i Mellanöstern är ett ständigt återkommande ämne eftersom många av de som besöker oss har sina rötter där. Det kan skapa konflikter, men vem är det som tjänar på att vi splittras och ställs emot varandra, den frågan ställer vi oss ofta, berättar Lina och Erika.

En annan sak som berör alla som bor här, är segregationen och rasismen i samhället. De ser hur orättvist samhället är uppbyggt och det skapar frustration, men också en stark gemenskap menar Erika Höjer.

– Många är rädda för att Sverigedemokraterna växer och är förbannade på att Svenskarnas Parti tillåts demonstrera. De ser ett reellt hot i nazisterna Flera av de som kommer till gården har tankar om vad som kan hända om SD får bestämma, kommer jag att bli bortkörd då? Det finns en stark känsla av utanförskap, de känner sig inte välkomna utanför förorten helt enkelt, säger Lina Renholm Nyby.

På frågan om vad som skulle hända om gården inte fanns, svarar de samstämmigt, att den tanken inte finns. Behoven är så stora här och de måste få styra verksamheten, inte tvärtom.

Det handlar om fördelningspolitik och det går inte att ställa viktiga verksamheter mot varandra.
[[nid: view_mode=inlinenode]]