Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Armkrok försvarade sjukhuset i Trelleborg

300 trelleborgare samlades i söndags till manifestationen Armkrok för sjukhuset. Den största samlingen i staden på många år.

– Det var riktigt roligt att det kom så många och egentligen var vi fler eftersom föreningslivet i Trelleborg har diskuterat frågan och många föreningar ställt sig bakom kraven på att rädda sjukhuset, säger Dennis Andersson, ungdomstränare i Skegrie BK och en av initiativtagarna. Det värmde att se att det fanns deltagare med olika klubbtröjor där som representerade fler än sig själva.

Manifestationen var enkel men ändå väldigt tydlig. På samlingen inledde Dennis Andersson med att berätta om upplägget och om varför deltagarna skulle slå en armkrok runt sjukhuset.

Efter detta tog eldsjälen Inga-Lill Högfeldt som arbetat i 41 år på sjukhuset vid och talade för arrangörerna Tisdagsgruppens räkning. Inga-Lill Högfeldt radade upp argument efter argument till varför sjukhuset behövs och beskrev verkligheten av det nedmonterade sjukhuset. Men berömde också personalen som går kvar på det krisdrabbade sjukhuset.

– Hur länge till orkar den nuvarande personalen när de möts av dessa nerdragningar, försämringar och ingen kontakt med högsta ledningen?

Sedan ställde alla upp sig och tog varandras händer och gick i ett långt led ner mot sjukhusområdet och dess entré. Det tog inte lång stund förrän den samlande skaran helt naturligt började skandera ”Vi ska ha, vårt sjukhus kvar!”.

Tv, radio och tidningar har uppmärksammat manifestationen nu i efterhand men arrangörerna glömmer inte att ingen hörde av sig om presskonferensen som var tidigare i veckan.

– Vi är mycket besvikna på framförallt lokaltidningen som, fast de vet att detta är en stor fråga i stan och att många föreningar engagerat sig i frågan, inte kunde skriva en enda rad inför arrangemanget, säger Krister Rehn som är aktiv i Tisdagsgruppen. Informationen om manifestationen har spridit sig från mun till mun, från människa till människa.

Väl tillbaka i Östervångsparken konstaterades det att sjukhusets ledning inte såg manifestationen som en tillgång utan som ett hot eftersom de tillkallat vakter till ingången för att manifestationen inte skulle bryta sig in. Många deltagare tyckte detta var uselt gjort.

Nästa två talare var Jessica Hasselqvist och Inger Hansson. Båda talade om den fina arbets-miljön och den kamratskap som funnits på sjukhuset men som regionledningen, blå som röd, raserat och förstört. Både från talarstol och ute bland åhörarna var alla rörande överens om att ett helt sjukhus i stan är viktigt för allas trygghet och att en bra arbetsmiljö är livsviktig inte bara för personalen utan också patienterna.

Sjukhusgruppen fick tack vare denna manifestation och den press det skapat på politikerna en förfrågan från högsta ledningen i Region Skåne om att få besöka nästa tisdagsmöte på biblioteket. Självklart får de folkvalda träffa folket och att döma av stämningen på manifestationen blir det många som kommer till biblioteket nu på tisdag.
Proletären, Trelleborg