Hoppa till huvudinnehåll
Av

”Vi flyttar inte!” – Malmö stad vill kasta ut Hörnan efter nästan 25 år

Malmö stad vill kasta ut Föreningen Hörnan ur lokalerna de huserat i sedan 25 år. Men föreningen har beslutat att kämpa och från årsskiftet ockuperar de sin lokal på Kirsebergs torg.


När Proletären senast skrev om Hörnan, i slutet av 2012, hade Träffpunkten Hörnan blivit Föreningen Hörnan. Trots en hård kamp från Hörnans besökare beslutade politikerna på Kirseberg i Malmö att lägga ner den sociala och drogfria träffpunkten efter 20 år i kommunal regi.

Men förlusten i kampen mot nedläggningen stoppade inte Hörnans besökare som istället startade en förening som tog över verksamheten i samma lokaler men utan personal.

Medlemmar bemannade själva lokalen så att alla som haft Hörnan som sin fasta punkt kunde fortsätta komma varje dag, träffa andra människor och få en kopp kaffe och en smörgås.

Efter tre år i egen regi vill Malmö stad nu kasta ut föreningen ur lokalerna på Kirsebergs torg.

– Det är helt vansinnigt! Vi har fått bidrag av Malmö stad för att driva verksamheten men blir ändå vräkta. De uppmuntrar oss med ena handen och slår oss med den andra, säger Mimmi Bergkvist från Hörnans styrelse.

Hon får medhåll av Håkan Forstén som också sitter i styrelsen för föreningen som vid årsskiftet hade över 130 medlemmar.

– Så här låter vi dem inte behandla oss! De tar beslut som går ut över oss och sen åker de hem till sina villor medan vi får kämpa på bäst vi kan.

Det har varit många turer fram och tillbaka för Hörnan under 2015. På våren fick man beskedet att föreningen kunde stanna i lokalerna 2017 ut. Föreningen fick kontrakt som de skrev på och skickade tillbaka till Malmö stads fastighetskontor, men sedan hände inget. Malmö stad hade ändrat sig men lät föreningen stanna tillsvidare. I augusti kom beskedet om uppsägning.

– Då började vi istället förhandla med Stena som äger huset, berättar Håkan Forstén. De skickade hit en arkitekt som tittade på hur man kunde bygga om lokalen till två lokaler så vi kunde stanna i den ena. Det tyckte vi verkade bra.

Föreningen började planera för övertagandet. Men den 28 december gav Stena beskedet att Malmö stad ändå inte ska lämna lokalen och att Hörnan ska flytta ut genast.

– Men sedan fick vi veta att de inte alls ska behålla lokalen och inte heller har några planer för den under 2017, säger Mimmi Bergkvist. De har ljugit oss rakt upp i ansiktet för att bli av med oss.

Istället för att flytta bestämde sig föreningen för att stanna kvar och kämpa och sedan årsskiftet ockuperar de lokalen. På Hörnans årsmöte i mitten av februari bjöd man in politikerna som svarade med att hota att ta hjälp av Kronofogden för att avhysa föreningen och tömma lokalen.

Hörnan har försökt få medias uppmärksamhet men endast den lokala gratistidningen har hittills skrivit något. Desto mer stöd kommer från Kirsebergs invånare.

– Vi har namnlistor på Konsum och på konditoriet, berättar Mimmi Bergkvist. Och folk som aldrig varit här förr kommer in och frågar var de kan skriva på. Vi får massor av stöd!

Många av Hörnans medlemmar har missbrukarbakgrund
och andra former av psykosociala problem.

– För några av oss är Hörnan avgörande för att vi ska hålla oss nyktra och drogfria, säger Mimmi Bergkvist. För andra är Hörnan den enda möjligheten att göra något annat än att bara sitta på sina LSS-rum hela dagarna.

– Vill de hellre att folk ska sitta och supa på bänken här utanför, frågar Bo som besöker Hörnan nästan varje dag.

Varför vill Malmö stad då inte låta Hörnan stanna i lokalerna? Håkan Forstén tror att något hänt i affärerna mellan Stena och Malmö stad och att Hörnan kommit i kläm. Mimmi Bergkvist påpekar att det inte handlar om pengar.

– Vi vill ju betala hyra men får inte! Vi har sagt att vi har råd med 7000 kronor i månaden men Malmö stad går inte med på det.

Kampen för Hörnan går vidare och föreningen håller öppet sina lokaler som vanligt.

– Även om många är oroliga är stämningen bra och vi har beslutat att kämpa tillsammans, säger Mimmi Bergkvist.

– Vi tänker helt enkelt inte flytta, avslutar Håkan Forstén.