Hoppa till huvudinnehåll
Av
august.eliasson@proletaren.se

Asylkapitalister gör rekordvinster

Bolag som erbjuder tillfälliga boenden åt Migrationsverket gör miljonvinster, enligt en redovisning i Dagens Nyheter. De ökade flyktingströmmarna och bostadsbristen bidrar till att 2015 ser ut att bli ett rekordår för ”asylkapitalisterna”.

Det är Dagens Nyheter som i en artikel förra veckan undersöker vinsterna i asylbranschen. I år räknar Migrationsverket med att avsätta 1,3 miljarder för tillfälliga boenden.

Migrationsverket har skyldighet att ordna boende åt de flyktingar som kommer till Sverige. Men eftersom det finns alldeles för få lägenheter tvingas de anlita företag som gjort till affärsidé att hyra ut lägenheter för ockerpriser till flyktingar.

Enligt DN får företagen i asylbranschen 350 kronor för varje person och dag på ett flyktingboende. Många flyktingboenden gör vinster även när platserna inte fylls, eftersom Migrationsverket också betalar för garantiplatser som alltså kan stå tomma, vilket bland annat var fallet i det i januari uppmärksammade asylboendet Grytan i Jämtland.

Allra bäst går det för kapitalisten Bert Karlssons bolag Jokarjo. Enligt DN:s undersökning fakturerade de Migrationsverket på 130,9 miljoner kronor från januari till maj 2015, tre gånger så mycket som under samma period förra året. Bert Karlsson säger själv till DN att Jokarjo beräknas omsätta upp till 300 miljoner kronor i år, vilket skulle innebära en vinst på 24 miljoner kronor.

Även riskkapitalistägda Attendo har gett sig in i asylbranschen och har hittills i år fakturerat Migrationsverket för 41,6 miljoner kronor. Hur mycket de kommer att redovisa i vinst återstår att se.

Willis Åberg, ansvarig för anskaffning av boende på Migrationsverket säger till DN att kostnaderna för flyktingmottagningen hade kunnat vara betydligt lägre om det bara funnits lägenheter.

– Det är det bästa för såväl migranterna, som får självhushålla och integreras i samhället, som rent ekonomiskt.

I år beräknas uppemot 90000 söka asyl i Sverige. Trots det vägrar staten eller kommunerna att bygga bostäder, utan överlåter detta till marknaden.

Marknaden, å sin sida, ser enbart möjligheter till profit i bostadsbristen och flyktingströmmarna. De har inget intresse i att bygga efter behov.

När hundratusentals tvingas på flykt från sina hemländer på grund av krig underblåsta av imperialismen skapar detta alltså bara nya marknader för skrupellösa kapitalister som gör vinst på flyktingars tragiska öden.
Fakta

Asylkapitalister gör rekordvinster

Asylkapitalisternas fakturering av Migrationsverket (jan-maj 2015)
  • Jokarjo 130,9 milj kr
  • Attendo Individ och Familj 41,6 milj kr
  • Tofta Snickeri 40,7 milj kr
  • Sportsbaren Arena i Halmstad 19,3 milj kr
  • Förvaltningsbolaget Åtorps Herrgård 17,4 milj kr
  • Hero Sverige 16,7 milj kr
  • Carewell Group 16,5 milj kr
  • Svenska Hem Arena 15,8 milj kr
  • Restad Gård c/o ISS 15,3 milj kr
  • Kulthammar 14,8 milj kr
Källa: DN