Hoppa till huvudinnehåll

Bred protest mot våldet – idrotten spelar viktig roll i förorten

Situationen är allvarlig i Göteborgs arbetarförorter. Segregationen ökar och våld och kriminalitet är växande problem. Samtidigt höjs röster som kräver mer resurser och en ökad satsning på förorterna.

I söndagens Göteborgs-Posten uppmärksammas idrottsföreningen Proletären FF:s motion om att satsa på breddfotbollen som antogs på Göteborgs Fotbollförbunds årsmöte. Sedan 1996 har antalet aktiva seniorlag i Göteborg halverats och avvecklingstakten ökar.

Henrik Källén, ordförande för Proletären FF, ser positivt på att frågan har lyfts upp.

– För oss som är aktiva i förorterna och har kontakt med olika föreningar är inte detta några nyheter. Men detta visar att vi nu är överens om lägesbeskrivningen. Situationen är väldigt allvarlig för föreningarna i förorten, säger Henrik Källén till Proletären.

Proletären FF:s motion hade redan innan årsmötet stöd av fler än tjugo föreningar runt om i Göteborg och på årsmötet var det ännu fler som ställde sig bakom motionen. Detta gjorde att styrelsen, som hade föreslagit att motionen skulle avslås, blev tvungen att backa.

Motionen innehåller flera krav (se faktaruta) på konkreta satsningar utifrån föreningarnas olika villkor.

– Nu när vi är överens om hur läget är måste vi gå vidare och ta kontakt med de berörda föreningarna i förorterna. Det gäller att börja diskutera med föreningarna vad som är viktigast för dem. För vissa föreningar är lokaler viktigt, för andra är anläggande av konstgräsplaner högsta prioritet, säger Henrik Källén.

I GP:s artikel lyfter Göteborgs Fotbollförbunds kanslichef Ulf Carlsson fram att varje förening ska få möjlighet att anställa en kanslist. Det är inte ett krav som finns med i motionen.

– De krav vi lyfter fram är de som kommit upp i diskussioner med föreningarna i förorten, säger Henrik Källén. Problemet med förslaget om att anställa kanslister är att det utgår från föreningars redan aktiva utövare. Faktum är att utövandet av idrott är kraftigt snedfördelat och det behövs tillföras mer resurser till de föreningar som har störst utmaningar.
 

 • Hälften av de aktiva klubbarna har försvunnit på 20 år. Vad tänker du om det?

– Det är ett uttryck för den miljö som föreningarna verkar i. Vi lever i ett klassamhälle. Det är en utveckling under de här åren som tar sig uttryck även i föreningslivet. Detta måste man motverka. Man kan inte få bort klassamhället med hjälp av fotboll. Men om man vill att idrotten ska vara tillgänglig för alla måste man göra något. Vi är ett gäng föreningar som försöker ha en bra verksamhet i förorter. Tycker man från samhällets sida att detta är viktigt så måste man stötta upp med resurser, säger Henrik Källén.

I GP:s artikel uttalar sig Anders Klingberg, polis i Nordöstra Göteborg, och betonar den organiserade idrottsrörelsens roll i att ge ungdomar ett vettigt alternativ till kriminalitet.

– Det är svårt att få föreningar att fungera i välbärgade områden, det måste vara snudd på omöjligt här. Om det kunde bli riktigt drag runt idrotten här i östra Göteborg skulle det verkligen få effekt.

Det politiska gensvaret har varit svagt på kraven från breddidrotten. Två miljoner extra ska satsas på utsatta områden, som i stort sett bara räcker till fyra tjänster. Fotbollförbundets Ulf Carlsson säger till GP att det istället behöver tillföras 25 miljoner till föreningslivet i Göteborg. Idrotts- och föreningsnämndens ordförande Bettan Andersson (V) menar att de pengarna inte finns.

En som reagerar kraftigt på uttalandet om bristen på pengar är Håkan Lundqvist, som är en av initiativtagarna till kampanjen för en simhall i Kortedala/Bergsjön.

– Bettan Andersson borde skämmas och avgå som ordförande för Idrotts- och föreningsnämnden. Fotbollsklubbarna här i nordöstra Göteborg har jättestora problem. Kortedala IF som idag har cirka 50 medlemmar hade för 20 år sedan ungefär 600 medlemmar. Kortedala IF nekades en konstgräsplan som istället lades i Kviberg, säger Håkan Lundqvist till Proletären.

Håkan Lundqvist ställer också den så kallade bristen på pengar mot andra satsningar som görs i Göteborg.

– Cirka 50 miljoner till skulle lyfta klubbarna över vattenytan och det är hälften av vad som skall läggas på renoveringen av vip-läktaren på Scandinavium.

Kommunens prioriteringar är en återkommande fråga. Simhallen i Kortedala/Bergsjön har lagts i malpåse samtidigt som kommunen ska låta Liseberg bygga ett hotell och en badanläggning för två miljarder och ett nytt centrumbad för en miljard.

– Sossarna, Vänsterpartiet och den övriga majoriteten bryr sig i första hand om näringslivet och att locka hit turister. De bryr sig inte om förorterna och att simkunnigheten i nordost är lägst i Göteborg. Vänsterpartiets prat om att de ska satsa på fler bad i ytterområdena är bara snack och inget annat. Men vi ger inte upp kravet. Vi som bor i förorten får ta fajten själva, säger Håkan Lundqvist.

Alan Amin som nyligen sköts till döds utanför en skola i Lövgärdet var en aktiv föreningsmänniska som ordförande, spelare och ledare för ett damlag i Sveakurd.

Som en reaktion på dödsskjutningen och det allvarliga läget i förorterna runt om i Göteborg kommer en manifestation att äga rum på Götaplatsen den 5 juni. Manifestationen är mot våld och kräver bland annat fler pedagoger i skolan, fler fritidsgårdar, satsning på kultur- och föreningsliv, bekämpande av fattigdom och att bostadsbristen byggs bort.

Manifestationen arrangeras av över 50 kultur- och idrottsföreningar, fackföreningar, skolor och andra ungdomsverksamheter i Angered, Bergsjön, Tynnered och Biskopsgården.

En av initiativtagarna är Hoda Selim som arbetar som idrottskonsulent åt föreningar i Angered. Under Hammarkullekarnevalen i helgen höll hon ett tal och förklarade varför manifestationen anordnas.

– Vi är oroliga över hur samhället utvecklats och hur våldet eskalerat. Jag uppmanar alla invånare att sätta ner foten mot våldet. Vi vill se konkreta åtgärder på lokal och nationell nivå. Som civilsamhälle är vi redo att ta vårt ansvar genom ideellt engagemang. Men ansvaret ligger fortfarande hos beslutsfattare och andra makthavare.

– Vi vill att tusentals kommer på manifestationen. Vi i förorten vill ha bra service, skolor och tryggare gator. Ett Göteborg för alla kräver mindre klyftor. Tillsammans är vi starka, låt oss ta tillbaka våra gator!

Proletären FF kommer att medverka i manifestationen och uppmanar så många som möjligt att sluta upp bakom deras paroll ”Satsa på förorten”.

 

/

 

 

 

 

 

 

Fakta

Bred protest mot våldet – idrotten spelar viktig roll i förorten

Kraven i PFF:s motion
 • Fotbollsföreningar ska finnas i alla områden.
 • Bygg kommunala fotbollsplaner, hallar och lokaler för bredd- och ungdomsidrott i alla områden innan det byggs skrytbyggen i centrala stan.
 • Kartlägg tillsammans med föreningar behoven av åtgärder och arbeta tillsammans med såväl gamla som nya föreningar för att stärka föreningslivet.
 • Föreningar i närområden skall ha förtur till respektive anläggning.
 • Erbjud gratis grundutbildning för ledare.
 • Ta inte ut startavgift eller domaravgift vid nystart av ungdomslag i tonåren.
 • Ordna träffar mellan representanter för lag och domaransvariga inför vår och höststart för att öka gemenskapen mellan lagen och domare i aktuell serie.

Manifestation: För trygghet och framtidstro

 • Ett bättre Göteborg kräver minskade klyftor
 • Måndag den 5 juni klockan 18.00 på Götaplatsen
 • Arr: Nätverk av engagerade medborgare i Angered, Bergsjön, Tynnered och Biskopsgården