Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

”En spelmarknad fri från kommersiella intressen”

Proletären FF lämnade in nedanstående motion på temat ”verka mot en omreglerad spelmarknad” till riksidrottsmötet 19-21 maj.

Idrottens paroll ”Idrott åt alla” utsätts för många hot, i en tid när behovet av att omsätta den i fungerande föreningar är viktigare än på länge.

Ett stort deltagande i våra idrottsföreningar är bra för folkhälsan men även för att ge den nya generationen en demokratisk fostran. Tyvärr kan vi konstatera att idrotten tappar deltagare i tonåren och har svårt att nå unga flickor.

Det finns naturligtvis flera förklaringar till detta men den ekonomiska sidan kan inte nog betonas för bredd och ungdomsidrotten. Här har den reglerade spelmarknaden varit ett bra ekonomiskt stöd.

Spelmarknaden har under en längre tid utsatts för aggressiva attacker från internationella spelbolag. De håller på att konkurrera ut våra reglerade spelbolag som bedriver spel på nätet. Med miljarder i reklambudget, hög återbetalningsprocent och aggressiva spelformer som nätkasino, tar de marknadsandelar varje dag och lämnar räkningen för konsekvenserna till oss i Sverige.

Trots detta har regeringen genom civilminister Ardalan Shekarabi (S) påbörjat en utredning som har ett uttalat mål att landa i att de får lov att söka licens och bedriva spel lagligt i Sverige.

Utredningen i sig är ett svek mot de idag reglerade bolagen och oss förmånstagare. Regeringen har underlåtit att upprätthålla ett fungerande främjandeförbud mot de oreglerade spelbolagen.

På grund av detta kan de oreglerade bolagen nu de facto förhandla om procentsatser i skatt de kan tänkas gå med på för att vilja söka en svensk spellicens. Givet är, vilket tidigare utredningar visat, att det gemensamma kommer tappa stora intäkter vid införande av ny spelreglering.

Självklart kommer de stora vinnarna på nätet bli de transnationella bolagen med enorma reklambudgetar. Vi i föreningslivet kommer få en allt mindre del av kakan och med allt större förbehåll genom sponsringsavtal.

Spel om pengar är ingen vanlig vara, det är en vara som riskerar att ödelägga liv. Historiskt stiftades en förbudslag mot spel om pengar där staten och folkrörelserna fick undantag. Andemeningen var att där spel inte kan förhindras ske så ska det ske reglerat.

Vi kommer allt längre ifrån det när det bedrivs spel på division 4-fotboll 500 mil från Sveriges gräns. Vi som idrottsrörelse har tappat allt mer vad gäller kontroll över vilka spel som görs under vilka former på våra verksamheter och vart överskottet tar vägen. Vi bör verka för att återfå sådan kontroll. Därför bör vi verka mot en ny spelreglering och för ett fungerande främjandeförbud. Därför föreslår vi att Riksidrottsmötet uttalar sig för att:

• verka för att behålla en reglerad spelmarknad fri från kommersiella intressen, där stat och föreningsliv har undantag.
• verka för upprättandet av ett strängare och därmed fungerande främjandeförbud.
• inför sanktioner mot idrottsutövare som gör reklam för oreglerade spelbolag.
• verka för ökad kontroll över överskottet på spel på våra verksamheter. Spel på svensk idrott bör tillfalla den svenska idrotten och föreningslivet.
• bidra till informations- och attitydarbete för att öka kunskapen och attityder hos allmänheten till att spel om pengar inte ska göras hos oreglerade spelbolag.

Proletären FF