Hoppa till huvudinnehåll
Av

Flyktingpengar smusslas undan – miljoner borta i ”kreativ bokföring”

Kommuner smusslar bort pengar som ska gå till flyktinmottagandet genom ”kreativ bokföring”. Alingsås är en av värstingarna.

Alingsås har de senaste tre åren fått sammanlagt 172,6 miljoner för att finansiera flyktingmottagandet. 43 av dessa miljoner har placerats i en fond, för att via ”kreativ bokföring” sedan hamna som överskott i kommunbudgeten i stället för att användas till kostnader för flyktingar.

Alingsås kommun är tyvärr inte ensam om att göra så här, men frågan är om någon mer kommun smusslat undan så mycket som 25 procent av flyktingbidragen. Bohusläningen rapporterar att åtta kommuner i Bohuslän har redovisat stora överskott genom att i snitt placera tio procent av flyktingbidragen i kommunernas kassakista.

Staffan Landin, biståndsexpert, säger att det här aldrig skulle accepterats i ett biståndsprojekt:

”Om det kommit fram att Moçambique stoppat undan 10 procent av biståndet hade vi dragit in biståndet och påbörjat en brottsutredning!”

När Proletären kontaktar Riksrevisionsverket och Migrationsverket för att påtala problemen, får vi svaret att de inte gör någon granskning av hur pengarna används.

Politiken är turbulent i Alingsås. När Alliansens budget röstades igenom i höstas, med stöd av SD, visste alla att de olika förvaltningarna fick mycket mindre än vad kostnadsökningarna krävde, samtidigt som Alliansen budgeterade för ett överskott på 200 miljoner för de kommande tre åren.

Socialförvaltningen tvingades bära stora delar av kostnaderna för flyktingmottagandet själva, trots att kommunen erhållit pengar från Migrationsverket för detta. Därefter hade Alliansen mage att avskeda socialchefen med motiveringen att hon inte hållit budgeten.

Med kommunalrådet Daniel Filipsson (M) i spetsen larmar Alliansen om kris och mångmiljonunderskott hos förvaltningarna. Det börjar likna ett välregisserat skådespel, där flyktingkostnaderna används som en bricka i spelet för att motivera nedskärningar i välfärden. Tyvärr får de stöd av kommunstyrelsens vice ordförande Joakim Järrebring (S).

Järrebrings roll i skådespelet är att säga att det inte ska bli några nedskärningar, bara omstruktureringar. Frågan är om han vågar säga det öga mot öga med personal i barnomsorg, skola och äldreomsorg. Hur kan en socialdemokrat låta barn, gamla, sjuka och arbetslösa drabbas när pengarna finns?

För att tysta kritik har Alliansen nu lagt munkavle på all personal. Hoppet står nu till att personalgrupper går samman och gör sina röster hörda ändå. Offentliganställda har en lagfäst skyldighet att påtala problem. Lyssnar inte ledningen så har man rätt att gå till media.

När Alliansen betalar flyktingmottagandet med pengar avsedda för vår välfärd är risken stor att fler tänker att ”mormor får inte komma ut på promenad för att vi har tagit emot för många flyktingar”.

Är avsikten att splittra och försvaga motståndet mot nedskärningar genom att få fler att börja tänka i termer som ”vi och dem”? Det som pågår bäddar för en mycket smutsig valdebatt.

Problemet med underskotten är annars lättlöst. Sluta lägga pengarna på hög och använd flyktingpengarna till det de är avsedda för.

Elsa-Lena Åström