Hoppa till huvudinnehåll
Av
robert.wettersten@proletaren.se

Föreningen Hörnan slängs ut på gatan

Hörnan i Malmö har funnits i sina lokaler på Kirsebergs torg i nästan 25 år. Nu har Malmö stad beslutat att de ska vräkas, och Stena Fastigheter har skrivit kontrakt med en ny hyresgäst, trots att båda har förhandlat med Hörnan om att fortsätta hyra lokalen.

Sedan årsskiftet har Föreningen Hörnans medlemmar levt under hot om vräkning ur lokalen på Kirsebergs torg i Malmö, en lokal de haft i nästan 25 år. Nu har de fått veta att Malmö stad till slut tänker göra verklighet av hotet.

– Vi fick veta det på omvägar via en journalist på Lokaltidningen som ringde och berättade det, säger en upprörd Håkan Forstén från Hörnans styrelse till Proletären.

Tekniska nämndens ordförande Milan Obradovic (S) har trots inbjudan inte besökt Hörnan för att diskutera framtiden.

– Han susade in här en gång i maj och sa att ”här är ju trevligt” och sen har vi inte sett röken av honom. Och så kommer det här beslutet. Det är så långt ifrån Malmö stads policydokument om dialog med medborgarna att det inte är klokt. De behandlar oss som om vi är helt värdelösa i deras ögon.

Proletären har tidigare skrivit om Hörnan som under mer än 20 år var en träffpunkt i kommunal regi för att ge människor med funktionsnedsättningar, psykiatriska problem eller missbruk en meningsfull vardag. Till skillnad från stadens övriga träffpunkter var Hörnan öppen även för dem som inte föll under ovanstående kategorier, och fyllde därför en viktig integrationsfrämjande funktion för hela stadsdelen.

Men Hörnan drabbades av Malmö stads spariver, och trots motstånd från Hörnans besökare lades verksamheten ner i slutet av 2012. Istället bildades Föreningen Hörnan som med hjälp av bidrag från kommunala fonder och med subventionerad hyra kunde drivas vidare i samma lokaler av besökarna själva.

Sedan dess har kirsebergsborna varje vardag kunnat komma in och få en kopp kaffe och en macka för bara några kronor, och ännu viktigare, ett socialt sammanhang som många annars saknar.

Men i förra veckan kom alltså beskedet att föreningen ska ut ur lokalen. På grund av sin likabehandlingspolicy vägrar Malmö stad att subventionera hyran för en enstaka förening, och Stena Fastigheter som äger lokalen har redan skrivit på kontrakt med en ny hyresgäst.

Föreningen har tidigare haft en dialog med Stena om att få hyra delar av lokalen, men det rann ut i sanden. Hörnan har också haft ett avtal med fastighetskontorets LiMa (Lokal i Malmö) om att behålla lokalen till subventionerad hyra. Men LiMa drog sig ur och avtalet har ”trollats bort”.

Dessvärre ser det ut som att Hörnan inte har några juridiska möjligheter att bestrida vräkningen. Men föreningen planerar att hålla en demonstration utanför Stadshuset den 6 oktober.

– Vi kanske inte kan stanna i de här lokalerna men de ska fan inte få kasta ut oss till ingenting, säger Håkan Forstén. Var ska vi bli av?

– Det som återstår för många utan Hörnan är ensamhet och isolering. Föreningen är en viktig del i många människors vardag, och utan den hamnar de i någon sorts limbo.