Hoppa till huvudinnehåll
Av
august.eliasson@proletaren.se

”Lägg pengarna på att bygga istället!”

Sanela Hrustic flyttade hem till Sverige förra året, efter att ha bott 12 år i Frankrike. Sedan dess är hon och hennes fem barn hänvisade av socialtjänsten att flytta runt mellan hotell och vandrarhem.

– För de pengarna socialtjänsten betalar för detta, borde de bygga bostäder istället, säger Sanel Hrustic till Proletären när vi träffar henne utanför Hammarkullsskolan i Angered. Hennes familj är en av de 48 familjer bara i Angered som saknar bostad.

– Det jobbigaste är att hela tiden packa och flytta runt, med fem barn med sig.

Hon är uppvuxen i Sverige men i tolv år, fram till augusti förra året, bodde hon i Frankrike. Tillbaks i Göteborg bodde hon först hos sin morbror. En tillfällig lösning som hon trots det längtar tillbaka till.

– Vi kunde laga mat och barnen trivdes. Men så kan man inte bo hela tiden.

Efter det har hon och familjen varit hänvisad till hotell och vandrarhem. Detta trots att hon inte har några skulder eller betalningsanmärkningar.

– Jag söker lägenhet hela tiden, men får inget. Socialtjänsten säger bara att det inte finns bostäder.

De enda erbjudandena hon fått när hon sökt gäller byten.

– Men jag har ju ingen lägenhet att byta med.

Ungefär varannan vecka måste Sanela Hrustic och hennes familj flytta vidare. De har bott på många olika vandrarhem och hotell. Många rum är i dåligt skick, smutsiga eller har vägglöss.

Oftast finns inga möjligheter att laga egen mat. Det innebär stora problem då hennes 11-årige son nyligen har magopererats och inte kan äta vilken mat som helst.

– Han mår jättedåligt av det här. Han kan inte äta frysmat eller McDonaldsmat, han måste ha riktig, kokt, mat.

Situationen påverkar alla familjens barn.

– De blir försenade eftersom det är så långt till skolan, och vill inte gå dit. Och det blir väldigt stressigt.

Sanela Hrustic kan inte förstå varför kommunen lägger pengar på att betala tillfälliga boenden för familjer, istället för att bygga billiga hyresrätter.

– Lägg de pengarna på att bygga! Vi behöver ingen jättestor lägenhet. Bara en lägenhet som alla andra. Som det är nu går det inte att tänka på framtiden och det påverkar barnens resultat i skolan.