Hoppa till huvudinnehåll
Av
Chefredaktör

Politiker om varför det inte byggs: ”I botten ligger EU:s regler”

Privata bolag vill hellre bygga där vinsterna finns och EU-lagar begränsar möjligheterna att bygga i egen regi. Det säger ansvariga kommunpolitiker i Göteborg när Proletären frågar varför det inte går att bygga billiga hyresrätter.


Över hundra barnfamiljer i Göteborg tvingas bo på vandrarhem eller härbärgen för att det inte finns tillräckligt med billiga hyresrätter. Bostadsbristen är känd sedan länge, varför byggs det då inte billiga hyresrätter?

Ulf Kamne (MP) är ordförande i Byggnadsnämnden och förste vice ordförande i kommunstyrelsen. Han medger att problemet är allvarligt.

– Det är ingen nyhet för oss, vi vet väldigt väl om frågan. Vi jobbar aktivt med att lösa den.

Enligt Ulf Kamne ska kommunens fastighetskoncern Framtiden ta fram 250 lägenheter per år framöver, just för barnfamiljer. Därtill ska olika genomgångsbostäder och modulbostäder byggas.

• Men problemet har varit känt i 20 år, varför har inget gjorts tidigare?
– Jag har bara varit ansvarig i ett halvår, men visst har kommunen varit för långsam på att reagera.

Ulf Kamne menar att billiga hyresrätter är ”svåra att bygga”.

– När det byggs nytt används det lag-utrymme som finns. Fastighetsägarna sätter hyran hur vi än gör. Det är inte kommunerna som står för hyressättningen. Det är som förväntat i en marknads-ekonomi.

• Varför kan inte kommunen bygga själv?
– Det kan man såklart. Men lagen sätter begränsningar för möjligheterna att subventionera byggandet. I botten ligger EU-reglerna om statligt stöd.

År 2005 anmälde föreningen Fastighetsägarna den svenska hyressättningen till EU-kommissionen, och menade att den stred mot EU:s grundlagar om den fria marknaden. Med Odellagen som kom 2010,måste nu även kommunala bostadsbolag drivas ”efter affärsmässiga principer”. Därför kan inte heller kommunen bygga efter behov.

• Är det rimligt att EU ska hindra Sverige från att bygga billiga hyresrätter?
– De hindrar inte på det sättet, men jag kan inte uttala mig om det är bra eller dåligt. Det vet jag inte.

Proletären har även pratat med Ali Moeeni Taghavi (S), ordförande i Angereds stadsdelsnämnd. Han ger en liknande bild av läget.

– SDN trycker på för att bygga både bostadsrätter och hyresrätter. Jag har suttit i möten med privata byggbolag och diskuterat hur vi ska bygga, förklarar Ali Moeeni Taghavi.

– Det är jättetråkigt att barnen kommer i kläm. Men vi kan inte trolla.

• Hade det inte varit bättre att använda de pengar som kommunen och socialtjänsten lägger på vandrarhem och hotell på att bygga billiga hyresrätter istället?
– Jo, det hade det. Det hade varit bättre både socialt och ekonomiskt. Problemet är att det inte funnits efterfrågan förut. Och det tar minst ett år för de privata bolagen att bygga.

• Efterfrågan har ju funnits länge. Varför har det då inte byggts billiga hyresrätter tidigare?
– Jag pratar med de privata aktörerna och de vill bygga där deras kapital kommer till nytta. De bygger där det finns köpkraft och en marknad.

– Kommunerna får inte subventionera, då kan vi bli stämda i EU:s europadomstol. Det är därför de privata bolagen bygger på Norra Älvstranden istället.
Fakta

Politiker om varför det inte byggs: ”I botten ligger EU:s regler”

Ställ politikerna tills vars!
  • Kom på hearing om bostadssituationen i Göteborg.
  • Representanter för kommunen och stadsbyggnadskontoret är inbjudna.
  • Hearingen anordnas av P4 Göteborg i Stadsbiblioteket tis 16 juni 15.00.