Hoppa till huvudinnehåll
Av

Politiker stoppar nominering av protestgrupp i Trelleborg

Gruppen Rädda vårt sjukhus, som kämpar mot vårdnedskärningar i Trelleborg, nominerades till ett pris på Trelleborgsgalan men ansvariga politiker har snabbt fått kalla fötter och dragit tillbaka nomineringen. Samtidigt fortsätter nedskärningarna och nu hotas Kvinnomottagningen av nedläggning.

I Trelleborg finns det sedan några år en aktiv sjukhusgrupp som kallar sig Rädda vårt sjukhus. Tack vare den gruppen har staden fortfarande ett sjukhus, om än stukat och med många stängda avdelningar och verksamheter.

– Gruppen Rädda vårt sjukhus har gjort ett fantastiskt arbete. Påtalat brister och argumenterat och agerat mot neddragningar och försämringar, säger Dennis Andersson, aktiv i sjukhusgruppen och medlem i Kommunistiska Partiet i Trelleborg.

Förra veckan var det dags för Trelleborgsgalan i Trelleborg. Galan brukar vara en tillställning för stadens politiker och företagare att träffas och äta gott och dela ut priser till varandra. Men i år var det lite jobbigt för politikerna. Gruppen Rädda vårt sjukhus hade nämligen blivit nominerad. Och enligt uppgifter till Proletären har de också mest stöd av de tillfrågade föreningarna i Trelleborg.

En representant för guppen, som fått en biljett till galan, blev förra veckan uppringd av en tjänsteman på kommunen. Hon meddelade att gruppens nominering hade dragits tillbaka och att det var kommunstyrelsen som bestämt så.

Kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Karlsson säger att nomineringen var ett misstag och att gruppen inte klarar kriterierna. Vidare menar han att han inte har något med stadens lasarett att göra och att det är en fråga för Region Skåne.

Dennis Andersson håller inte med om att Rädda vårt sjukhus inte uppfyller kriterierna.

– Vi i Kommunistiska Partiet tycker att det verkar skakigt i kommunhuset. Rädslan för kritik har gjort dem rent hispiga. Hela förfarandet är en blandning av skandal och fars. Trelleborgarna vet vem som kämpar för sjukhuset och vilka som antingen lovar en massa och sedan sviker eller de som tiger och inget gör. Uttalandet av kommunstyrelsens ordförande är mycket talande.

Som om inte detta var nog ser det nu ut som den S-MP-ledda regionen stänger Kvinnomottagningen i Trelleborg i december. Detta var på gång så sent som i maj men då lyckades Rädda vårt sjukhus stoppa en stängning genom protester.

– I maj lovade Henrik Fritzon (S) att Kvinnomottagningen i Trelleborg med sina 1.700 läkarbesök och 750 barnmorskebesök om året självklart måste vara kvar. Denna nerdragning av kvinnovården i Trelleborgs upptagningsområden är livsfarlig. Vi håller regionen ansvariga för alla skador som kommer uppstå. Sista ordet är inte sagt gällande detta, avslutar Dennis Andersson.

Krister Rehn