Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Riskkapitalister säljer skolkoncern

Det Wallenbergägda riskkapitalbolaget EQT ska sälja skolkoncernen Academedia, rapporterar DN. Academedia har drygt 500 skolor i Sverige, med 90.000 elever och vuxenstuderanden samt över 12500 anställda.

Riskkapitalbolaget EQT har tidigare varit öppna med att strategin är att äga företag 5-7 år och sedan sälja. Redan förra året sa EQT:s kommunikationsansvarige Johan Hähnel att det inte var aktuellt att investera mer i välfärden på grund av den ”politiska osäkerheten”.

En försäljning av Academedia kommer troligtvis även innebära en börsnotering av företaget. Hur eventuella börskrascher kan komma att påverka de 90.000 eleverna är oklart.

För kapitalisterna är skolor och välfärd bara ännu ett sätt att göra vinst. Är vinsten för låg, lägg ner eller sälj. I slutändan kan kapitalister aldrig ta hänsyn till eleverna eller personalen.