Hoppa till huvudinnehåll
Av

Slug väg ur vinstdebatten

En lång rad vårdskandaler har satt fokus på privatiseringen av välfärdsjobben. Svenska folket är trött på vinster i välfärden. Men när Kommunal och LO nu sätter ner foten så blir det en halvmesyr i gammal socialdemokratisk anda.


LO-förbudet Kommunal, som är Sveriges största fackförbund med över en halv miljon medlemmar, sätter ner foten i den heta politiska debatten om vinster i välfärden. Enligt Kommunal är bristande resurser det grundläggande problemet i den svenska vården och omsorgen, inte ägarformen offentlig eller privat drift av verksamheten.

Före julhelgen offentliggjorde Kommunal en omfattande utredning med det ödesmättade namnet Vägval välfärd. Under rubriken ”Ägarform spelar ingen roll – all omsorg går på knäna” presenterades utredningen för en större publik med debattartikel i Aftonbladet 25 december av Kommunals ordförande Annelie Nordström.

Minns hur LO-kongressen försommaren 2012 beslutade verka för att begränsa vinsterna i välfärden. LO antog Handels motion om att en ”non-profitprincip” ska råda i vård, skola och omsorg. Till stort förtret för Socialdemokraternas oprövade ledarduo Stefan Löfvén och Magdalena Andersson som så tydligt är svurna försvarare av privata företag inom välfärden.

Ett förtret grundat i det faktum att i frågan om vinster i välfärden så måste privatiseringsivrarna tampas med en mycket bred folkopinion. I en undersökning från opinionsinstitutet Novus i juli 2012 ville en klar majoritet, 96 procent av de rödgröna väljarna, att eventuella vinster i privata bolag i vård, skola och omsorg antingen ska förbjudas eller återinvesteras i verksamheten. Faktiskt var det hela 71 procent av högeralliansens väljare som sade detsamma.

LO:s nya ledarduo Hans-Petter Thorwaldsson och Tobias Baudin utlovade besked efter nyår om hur beslutet på LO-kongressen ska omsättas i praktiken. Tiden var alltså väl vald för lanseringen av Kommunals slutsats att ägarformen är mindre intressant.

Detta fick högerblaskan Svenska Dagbladets ledarskribent Maria Ludvigsson att dagarna före jul jubla över Kommunals sluga väg ur vinstdebatten: ”I och med rapporten Vägval välfärd låter Annelie Nordström LO-topparna Thorwaldsson och Baudin förstå att det finns smartare sätt att styra välfärdsföretagen än genom uttryckligt vinstförbud.”

På tisdagen presenterade också LO sin ”lösning” genom en debattartikel i Dagens Nyheter undertecknad av LO:s första vice ordförande Tobias Baudin och LO:s samtliga förbundsordförande.

Förslaget till lösning på det växande problemet med brister och vanvård i vård och omsorg är närmast en blåkopia på Kommunals utredning kryddad med ett konkret förslag om en ”ny bolagsform, där allmännytta och begränsat vinstuttag är grundläggande principer”.

Problemen är väl känt. Från att ha varit ett i det närmaste okänt begrepp har vinstdrivande företag sedan drygt tjugo år övertagit driften av en allt större del av kommunernas vård och omsorg.

En politik som hela tiden varit omstridd, och som inte minst Proletären nagelfarit. Särskilt besvärligt har varit de återkommande rapporterna om vårdskandaler kryddat med avslöjanden om miljarder i vinster som vårdbolagen slussat till skatteparadis.

Privatiseringen av vård och omsorg började under borgarregeringen 1991-94 med Carl Bildt som statsminister. Med Socialdemokraternas återtagande av regeringsmakten ändrades ingenting.

Under Göran Perssons regeringsår växte tvärtom nya vård- och omsorgsföretag i snabb takt genom en politik som på socialdepartementet utformades av ministrar som Ingela Thalén, Margot Wallström, Lars Engqvist, Morgan Johansson och Ylva Johansson.

Med Fredrik Reinfeldts alliansregering har de privata vårdföretagen fått ny bärkraft genom LOV, lagen om valfrihet, som möjliggör för kommuner att privatisera i princip all vård och omsorg. Vilket också gjorts i en rad kommuner i framför allt Stockholmsregionen.

Under dessa två decennier har andelen privatanställda bland Kommunals medlemmar fördubblats, från 12 till 23 procent. År 2011 var hela 115.000 av förbundets medlemmar privatanställda. Samtidigt som det inom Kommunal funnits en i medlemskåren tydligt förankrad skepsis mot vinster i välfärden så har förbundets officiella linje varit positiv till privat drift, fastslagen i policyn från 2002 om Solidaritet och valfrihet i välfärden.

Med rapporten Vägval välfärd har Kommunal gjort en i många avseenden gedigen undersökning av tillståndet inom den kommunalt drivna vården och omsorgen. Huvudsidan är intervjuer med 10.000 medlemmar, privat och offentligt anställda, inom äldre- och barnomsorg. En enkät som i Kommunals sammanfattning tydliggör ”bristande resurser, bristande bemanning, bristande politiskt ansvar, dåliga arbetsvillkor och låg yrkesstatus”.

Här avslöjas en förödande kritik från de yrkesverksamma LO-medlemmarna i vård och omsorg av sakernas tillstånd. Det är djupgående kritik som de socialdemokratiska ledningarna i parti och fackföreningar måste förhålla sig till. Men tyvärr blir slutsatsen från Annelie Nordström, ordförande i LO:s största och i sammanhanget viktigaste förbund minst sagt mager.

”Om vi hade haft facit på hand för 20 år sedan när välfärdstjänsterna började konkurrensutsättas och läggas ut på entreprenad hade kanske politikerna skapat ett stramare regelverk för privata företag i välfärden. Det är lätt att vara efterklok. Men ingen tjänar på att systemet vänds helt upp och ner.”

Så lättvindigt avfärdar socialdemokraten Annelie Nordström alla tankar på att ställa krav på ett återförande av välfärdsjobben i offentlig regi. Kommunals alternativ för att rädda välfärden kan sammanfattas i tre punkter.

1. Krav på bra bemanning. ”Den mest effektiva vinstbegränsningen är att säkerställa en bra bemanning. Det omöjliggör stora vinstuttag på bekostnad av kvalitet.”

2. Politiskt ansvarstagande. Här förslås en räcka åtgärder där det mesta är snömos. Ett förslag är dock riktigt bra. Kommunal kräver att den så tydligt nyliberala LOV, lagen om valfrihet, ska avskaffas.

3. Ökade resurser till välfärden. Krav på radikalt ökade statsbidrag så att kommunerna får råd med välfärden.

Som synes ett klassiskt socialdemokratiskt recept som på intet sätt kommer att bryta den rådande ordningen. Rätten för kapitalistiska företag att driva vård- och omsorgsföretag kvarstår. Därav de positiva kommentarerna från Svenska Dagbladet, med undantag för avskaffandet av LOV.

LO:s i skrivande stund publicerade förslag är en variant på samma tema. Till synes går socialdemokraterna här ett steg längre och marknadsför den nya bolagsformen ”Samhällsbolag”, aktiebolag med särskild vinstbeskattning.

Återstår att se om detta blir en slug väg ur vinstdebatten. Vi tvivlar. All erfarenhet från vårt land säger att de kapitalistiska lagarna gäller. Att begrepp som utsugning, profit och rovdrift också fortsatt kommer att styra vård och omsorg så länge någon form av privat ägande tillåts.
Fakta

Slug väg ur vinstdebatten

[[nid: view_mode=inlinenode]]