Hoppa till huvudinnehåll
Av
Gymnasielärare

Strid om vinst i välfärden

Frågan om vinster i välfärden håller på att bli en av höstens heta politiska frågor. Nu skärps motsättningarna mellan socialdemokratin, facket och gräsrötterna. I Stockholm genomförs måndag 17 september en protest innan riksdagens öppnande under parollen Välfärd utan vinst. Bakom arrangemanget står ett nätverk med flera olika partier, grupper och enskilda personer på vänsterkanten. Även Kommunistiska partiet finns representerat.


Blott tolv procent av samtliga väljare tycker att det ska vara tillåtet att plocka ut vinst ur skattefinansierad välfärd. Drygt hälften kan tänka sig vinster förutsatt att de återinvesteras i verksamheten. En knapp tredjedel vill förbjuda vinstdrivande bolag helt och hållet. Detta visar en opinionsundersökning från Novus som publicerades under Almedalsveckan i somras. Bland de rödgröna väljarna är motståndet mot vinster i välfärden ännu kompaktare. Knappt hälften av dessa vill ha ett fullständigt förbud av vinstdrivande bolag. Vindarna i opinionen är inte konstiga med tanke på alla skandaler inom bland annat äldreomsorgen.


Allt fler känner av privatiseringspolitiken i praktiken. Att riskkapitalbolagen ser välfärdmarknaden som ett Klondyke gör knappast nyliberalismens bärande idé populärare.


I våras beslöt LO-kongressen att organisationen ska verka för en non profit-princip inom vård, skola och omsorg. Förslaget väcktes ursprungligen i en motion från Handelsanställdas förbund. LO-ledningen yrkade på avslag men kördes över av kongressen. I efterhand välkomnade emellertid den nyvalde LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson beslutet. Men när han nyligen pressades på frågan i Ekots lördagsintervju var han tydlig med att han inte var emot privat företagsamhet som sådan inom välfärdssektorn.


”Non profit-principen betyder inte att man förbjuder privata företag. Det betyder att man gör vinstbegränsningar av dom företag som finns. Och det är väldigt viktigt, jag kan inte säga det tydligare. Vi vill inte att man ska ta bort alternativen. Dom är bra. Men, dom ska få en motkraft. Dom kan inte få bedriva detta på vilka villkor de själva vill.”


Den starka opinionen och LO-kongressens ställningstagande har splittrat och rört om inom socialdemokratin. I tidningen Dagens Samhälle svarar partiordförande Stefan Lövén direkt nej på frågan om förbud av vinstuttag för privata företag som utför kommunal verksamhet. Enligt honom är ett vinstförbud förknippat med en mängd praktiska problem. I SVT:s Agenda argumenterade han nyligen för att det ”inte låter sig göras” och att det skulle finns 50 olika sätt för företagen att komma runt det. Stefan Lövén vill bolla över den heta potatisen om privatiseringarnas vara eller icke vara på politiker i kommuner och landsting. Men av hans pragmatiska kollegor på lokalplanet är 8 av 10 motståndare till ett vinstförbud. Det visar en rundringning som Dagens Samhälle har gjort.


– Vem lägger anbud om man inte får gå med vinst? frågar sig kommunalrådet Lilly Bäcklund i Lycksele, tillika ordförande för Västerbottenssossarna, i samma tidnings närupplaga.


Socialdemokraterna i Stockholms län tillhör partiets högerflygel. Inför valet 2010 försäkrade dåvarande toppnamnet Ilija Batljan att han ”älskar vinst”. Nu tycks partidistriktet ha sansat sig något. I ett pressmeddelande heter det om vinster i välfärden att en ”etisk kod är bättre än förbudslagstiftning”. Samtidigt ska det sägas att det finns ledande socialdemokrater som ligger närmare LO-kongressens linje. Till dessa hör S-kvinnornas ordförande Lena Sommestad vars hjärta ”slog en volt av glädje” då hon fick höra om kongressens beslut i maj.


I sin blogg skrev hon: ”Frågan om vinstintressen i vården är en ödesfråga, inte bara för socialdemokratin och den svenska modellen, utan för Sverige som ett land präglat av social sammanhållning, god samhällsstyrning och demokrati.”


Moderaterna är inte dummare än att de vill utnyttja den socialdemokratiska tvehågsenheten till att ställa sina motståndare mot väggen. I ett internt strategidokument uppmanas partiets företrädare att pressa sossarna på besked om vinsterna i välfärden. Men vinster och privata alternativ är omöjliga att skilja från varandra. Vinst- och profitjakt ligger i den privata företagsamhetens natur. Därför går det inte som LO-ordföranden att å ena sidan bejaka non profit-principen och å andra sidan acceptera privata företag i välfärden.


I grunden handlar det därför om ett ideologiskt vägval. Antingen välfärd i offentlig regi där utgångspunkten är medborgarnas behov. Eller en välfärd i privat regi där målet är företagens vinster. Att blanda de två innebär att ge efter för profit- och marknadstänkandet. Att konkurrensutsätta den offentliga välfärden genom att införa privata vinstdrivna alternativ tvingar kommunala skolor, äldreboenden och vårdcentraler att spela på den privata företagsamhetens planhalva. Resultatet blir sämre välfärd och arbetsvillkor för personalen.


I Stockholm arrangeras måndagen den 17 september, dagen innan riksdagen öppnas, en manifestation under parollen Välfärd utan vinst. Bakom arrangemanget står ett nätverk med flera olika partier, grupper och enskilda personer på vänsterkanten. Även Kommunistiska partiet finns representerat.


– Det här frågan blottlägger stora motsättningar mellan fotfolket och fack- och sossepamparna i toppen, säger Hasse Nilsson från Kommunistiska Partiet. Det här handlar om synen på privatiseringarna som sådana. Det måste bli ett slut på profitjakten inom välfärden.


Manifestationen den 17 september börjar på Sergels Torg vid 17-tiden för att sedan fortsätta på Mynttorget utanför riksdagshuset. Bland andra kommer undersköterskan och bostadsaktivisten Anita Salvén från Kommunistiska Partiets partistyrelse att tala.


På Mynttorget organiserar Teater Tribunalen en Folkriksdag där ansvariga politiker kommer att dömas och ställas till svars för sina gärningar. Liknande manifestationer kommer att hållas på flera platser i landet.


Fakta

Strid om vinst i välfärden

Manifestation
  • Välfärd utan vinst. Manifestation inför riksdagens öppnande mån 17 september.
  • Samling på Sergels Torg kl 17.00.
  • Marsch mot Mynttorget för avslutande folkdomstol med Teater Tribunalen.
  • Arr: Nätverket Välfärd utan vinst