Hoppa till huvudinnehåll

Ungdomens hus nedläggningshotat

Uppsala kommun hotar medlemsstyrda Ungdomens hus med renovräkning.

Agnes Öberg, Klara Hanning och Dennis Llerena är alla engagerade i Ungdomens hus och oroliga över Uppsala kommuns hot om renovräkning.
Lenita Åberg

Ungdomens hus i Uppsala startades 1985 av ungdomar, för ungdomar – en plats som är unik i sitt slag. Under alla dessa år har verksamhet bedrivits under samma tak, på Svartbäcksgatan i centrala stan. Men som det ser ut nu får ungdomarna inte vara kvar länge till. Uppsala kommun hotar med renovräkning.

– Under 30 år har inte kommunen gjort någonting här. Det är vi själva som försökt fixa det som är akut, säger Agnes Öberg, caféansvarig på Ungdomens hus.

– Nu ska de renovera, men den renoveringen gör att vi inte kommer få vara kvar. Hyran kommer att fördubblas.

Dialogen med Uppsala kommun, och då specifikt kulturnämnden, har varit knapp. Ungdomarna berättar att de främst fått tag i information via media.

– Husets styrelse blev inbjudna till ett möte med kulturnämnden en timme innan det skulle börja. Det var inte ens i Uppsala som mötet hölls. Ofta får vi reda på saker genom media eller andra vägar berättar Klara Hanning, dagledare på Ungdomens hus.

– Att vi inte får delta i processen är det mest frustrerande, tillägger David Llerena, styrelsemedlem i Ungdomens hus.

– Vi vill ha en dialog med kommunen, men allt sker över våra huvuden. Vi får inte veta något förrän besluten är tagna, säger Klara Hanning.

Det enda alternativet kommunen gett hittills är att alla fritidsverksamheter i Uppsala skulle slås ihop till en enda.

– Det handlar bara om att de vill spara in pengar på lokalkostnader, säger Klara Hanning. Men vi behöver absolut inte färre platser för ungdomar i Uppsala.

Ungdomarna har kommit med flera förslag på hur renoveringsprocessen kan lösas. Att man börjar renovera ett rum i taget så att de kan ha kvar sin verksamhet i den andra delen.
– Om vi flyttar ut förlorar vi makten över vad som händer. Antagligen kör de ut oss för alltid då, säger Klara Hanning.

– Men vi vet att om kommunen säljer Ungdomens hus kommer de renovera på ett sätt, och på ett annat om vi får vara kvar. De kommer nu och renoverar, när allt har blivit undermåligt, så långt skulle det inte gå i någon annan verksamhet. De kör med oss för att vi är unga, säger Agnes Öberg.

Ryktena går runt Ungdomens hus. Ungdomarna har fått reda på att privata bolag redan visat intresse för fastigheten. Att flytta från huset är inte ett alternativ för dem, det har Ungdomens hus medlemmar röstat blankt nej till. Men Uppsala kommun har inte heller gett dem några förslag på lokaler.

– Kommunen utreder just nu om vi förtjänar att vara kvar här. Då blir vi oroliga att de kommer välja profit över oss, säger Klara Hanning.

Ungdomens hus i Uppsala har medlemsdemokrati. Genom medlemsmöten och en framröstad styrelse styr de själva sin verksamhet.

Det här är en plats där ungdomar tar ansvar och skapar sin egen fritid.

– Chefen för Uppsalas kulturnämnd, Peter Gustavsson, satt nyligen i tv och sa att Ungdomens hus var optimala för 30 år sedan, som att vi inte behövs längre, säger Klara Hanning.

– I 30 år har vi ungdomar bestämt över Ungdomens hus. Det är jävligt fett. Kommunen ser inte allt vi gör. Men vi har exempelvis fem olika spelgrupper, nio replokaler med tjugo olika band, ett café och anordnar en massa andra aktiviteter. Vi håller även konserter. En stor musikscen skulle försvinna med Ungdomens hus, säger David Llerena.

Det är inte första gången kommunen attackerat Ungdomens hus. David Llerena beskriver det som 30 år av kamp. Ungefär vartannat år brukar hoten om nedläggning komma. Även denna gång kommer ungdomarna att ta strid för en meningsfull fritid och med det sitt aktivitetshus. De planerar en demonstration, men har redan nu upprättat en namnlista för att bevara huset. Tusentals personer har redan skrivit på. Intresset för att ha kvar Ungdomens hus är stort.

– Många äldre kommer in här och hälsar på, berättar Agnes Öberg. De berättar att de på ett sätt växt upp här på huset. Att det var här de träffade alla sina vänner. Men det gäller även idag. Ungdomens hus är en trygg plats för många. Här får vi ta ansvar, verka och utvecklas.

– Jag började hänga här i somras och kände direkt att det var en plats för mig, säger David Llerena. Det kanske låter klyschigt, men jag har verkligen utvecklats som person genom att vara delaktig här.

– Ungdomens hus är en plats ungdomar kan växa upp på, få ta ansvar och forma sin egen fritid. Många känner sig trygga här. Det är helt sjukt att Uppsala kommun vill ta det ifrån oss.

Lenita Åberg