Hoppa till huvudinnehåll
Av

28.000 sjuka utförsäkras

Efter årsskiftet kommer tiotusentals långtidssjuka att bli utförsäkrade. Nya hårdare tidsgränser för sjukskrivningar gör att du efter 180 dagar kan förlora sjukpenningen. Går det inte att arbeta och du står utan a-kassa återstår bara socialbidrag.



Den 1 juli infördes nya krav för sjukskrivning. Det centrala i nyordningen är den sk rehabiliteringskedjan med fasta tidpunkter för bedömning av arbetsförmågan.

Efter tre månader prövas det om den sjukskrivne kan ta ett annat jobb hos samma arbetsgivare. Efter sex månader ska arbetsförmågan prövas mot hela arbetsmarknaden. Bedöms man lämplig att ta ett arbete någonstans avslutas sjukskrivningen och du får vända dig till Arbetsförmedlingen.

Är du inte med i någon a-kassa återstår det sedan bara socialbidrag för försörjningen.

Stödet dröjer
Enligt regeringen ska rehabiliteringsgarantin hjälpa sjukskrivna att komma tillbaka i jobbet innan de passerar sjukförsäkringens nya tidsgränser. Men det utlovade stödet dröjer. Landstingen klarar inte av att infria rehabiliteringen.

Det kan ta upp till tre, fyra år innan man klarar av betinget är beskedet från Sveriges Kommuner och Landsting. För tusentals tickar samtidigt klockan allt snabbare mot stupstocken.

LO-tidningen har redovisat hur många det handlar om i Försäkringskassans östra region, det vill säga Stockholm, Uppland, Södermanland, Västmanland, Östergötland och Gotland. Av de i dag cirka 35.000 sjukskrivna kommer drygt 12.000 (35 procent) att förlora sin sjukpenning och bli hänvisade till Arbetsförmedlingen efter den 1 januari.

Från övriga regioner finns det inga prognoser, men tidningen har gjort en beräkning utifrån en tidigare undersökning och uppskattar att det handlar om 28.000 människor som inte får sjukpenning efter årsskiftet.

Tusentals kommer att tvingas söka upp socialtjänsten när man hamnat mellan stolarna och varken får sjukpenning eller a-kassa. Regeringens hantering av sjukskrivna är brutal. Sjukpenning dras in utan ordnad rehabilitering, det är facit av den omtalade arbetslinjen.

KENT HALDEBO
Proletären 46, 2008