Hoppa till huvudinnehåll
Av

Allt fler dör av alkohol

Allt fler människor i Sverige dör av alkohol. Sedan Sverige gick med i EU 1995 har dödligheten i alkoholrelaterade leversjukdomar ökat med mellan 50 och 60 procent.


Det visar statistik från centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning vid Stockholms universitet.

Sedan 1997, när införselkvoterna vid utlandsresor blev mer generösa, har alkoholkonsumtionen i Sverige ökat med 12 procent. Särskilt är det åldersgruppen 50-69 år som dricker mer öl och vin. Bara i Finland och Storbritannien är utvecklingen mer alarmerande än Sverige.

Det är Svenska Dagbladet som tagit del av de oroväckande uppgifterna om ökade alkoholskador i Sverige. Det är en forskarrapport som visar att den framgångsrika svenska alkoholpolitiken inte klarat av medlemskapet i EU. Vilket många hade befarat.

EU-motståndarna fick rätt, EU:s direktiv om fri rörlighet för alla varor, har raserat alkoholpolitiken i Sverige. Inte på hundra år har svenskarna druckit så mycket öl, vin och sprit. Idag flödar alkoholen över gränserna och skadorna skjuter i höjden.

Innan medlemskapet i EU 1995 tillämpades en restriktiv alkoholpolitik med hjälp av begränsningar på hur mycket alkohol som man fick ta med sig från utlandsresa: 1 liter sprit, 1 liter vin och 2 liter starköl.

Fem statliga monopol övervakade alkoholen genom produktion, import, export, restauranghandel och Systembolaget. Det innebar inskränkningar vid införsel och en begränsad tillgänglighet av alkohol.

Sammantaget gav det en låg totalkonsumtion som i sin tur ledde till färre alkoholskador bland allmänheten.

Det kallades för totalkonsumtionsmodellen och utgjorde grunden i den svenska alkoholpolitiken.
Det vill säga en alkoholpolitik som syftade till att minska hela befolkningens konsumtion. En solidarisk alkoholpolitik där det blev lite svårare för en del att få tag i alkohol för att rädda livet på andra.

Men i dag, drygt 15 år efter EU-inträdet, är situationen annorlunda. Fyra av monopolen är borta samtidigt som Systembolagets attityd mot skadlig alkohol mildrats.

Innan Sverige gick med i EU fanns en tro bland en del svenska politiker att vår alkoholpolitik kunde förbli oförändrad och till och med skulle göra gott intryck på övriga länder i EU.

Inför folkomröstningen fick alla hushåll i landet en broschyr från UD och Europaministern Ulf Dinkelspiel där det påstods att Sverige får avgörande inflytande över alkoholfrågor samt införselbestämmelserna även som EU-medlem. Men det var en bluff.

Visserligen är Systembolaget kvar men inte opåverkat. I dag kan Systembolaget inte själv bestämma över sortimentet, börjat sälja lådviner och alkoläsk, infört självbetjäning och lördagsöppet. Dessutom föreslås det att ”bolaget” också ska börja med hemkörning av alkohol.

I dag tvingas forskarna konstatera att förändringen i tillgängligheten av alkohol har ökat dödligheten i de sk alkoholrelaterade sjukdomarna. Mellan 1997 och 2010 ökade dödligheten i alkoholspecifika leversjukdomar med 50 procent bland kvinnor och 59 procent bland män.

– Den viktigaste markören för att man dricker för mycket är att man utvecklar en bestående leverskada, exempelvis en så kallad skrumplever. Det tar i värsta fall bara 10-15 år, säger Rolf Hultcrantz, professor och chef för Gastrocentrum vid Karolinska universitetssjukhuset, till SvD.

Han understryker också att allt flera svenskar skaffar sig vanor att dricka öl, vin eller sprit varje dag. Och den sortens drickande är värre för levern än helgdrickande. Därför befarar Rolf Hultcrantz att alkoholskador som till exempel skrumplever kommer att öka även i framtiden.

Det är illavarslande prognoser. En konsekvens av EU-medlemskapet där politikerna inte stått upp för att försvara den solidariska alkoholpolitiken, som dessutom eskalerat sedan den nuvarande högerregeringen tillträdde 2006.

När människor dör av alkoholskador har supandet många gånger skapat sociala problem under lång tid. Våld och svikna relationer hör till när sprit överkonsumeras. Det är inte endast ett medicinskt problem utan även ett socialt när folk super för mycket.
Fakta

Allt fler dör av alkohol

Alkoholskador
  • Allt fler människor i Sverige dör av alkohol. Sedan Sverige gick med i EU 1995 har dödligheten i alkoholrelaterade leversjukdomar ökat med mellan 50 och 60 procent. Bara Finland och Storbritannien har en sämre utveckling i Europa.
  • Efter att införselkvoterna vid utlandsresor blev mer generösa 1997 har alkoholkonsumtionen i Sverige ökat med 12 procent, mest i åldrarna 50-69 år som dricker mer öl och vin.
  • Från 1997 till 2010 har dödligheten i alkoholspecifika leversjukdomar stigit ännu kraftigare, med 50 procent bland kvinnor och 59 procent bland män.
  • Enligt WHO, Världshälsoorganisationen, är EU den region i världen där man dricker mest alkohol. Omkring 200000 människor om året avlider av alkoholrelaterade sjukdomar eller skador. Kostnader för samhället uppgår till mer än 1250 miljarder kronor varje år. Den svenska notan uppskattas till 20 miljarder kronor per år.