Hoppa till huvudinnehåll
Av

”Handelns vinster motiverar löneökningar”

– Lönerna och rätten till heltid är frågor som berör oss, säger Sandra Wismeier och Povel Johansson som jobbar på Hemköp.



Det är bråda dagar för de handelsanställda veckan innan påsk. Svenskarna laddar inför en av årets stora mathelger. Försäljningen skjuter i höjden av ägg, lax, sill och inte minst godis.

– Vi har beställt hem fem ton lösgodis, och det börjar redan ta slut, berättar Povel Johansson.

Povel Johansson har jobbat på Hemköp i Mölnlycke utanför Göteborg i två år, där han ansvarar för mejeriavdelningen. Han är också en av Kommunistiska Partiets kandidater i höstens kommunval.

Vi träffar Povel Johansson tillsammans med Sandra Wismeier, som jobbar i kassan på Hemköp på Frölunda torg sedan fyra år.

Hon bekräftar att det här är handelns intensivaste tid på året.

– Påsken är vår stressigaste tid, mycket värre än julen.

Strejkvarsel
När Proletären träffar Povel Johansson och Sandra Wismeier lider vårens stora avtalsrörelse mot sitt slut, utan att något avtal tecknats för de handelsanställda.

Fackförbundet Handels har, nästintill traditionsenligt, varslat om strejk till påskhelgen. För att sedan skjuta upp varslet i en vecka, efter önskemål från medlarna.

Ingen av Hemköps butiker i Göteborgsområdet omfattas av strejkvarslet, och Povel Johansson och Sandra Wismeier är tveksamma till om det blir någon strejk överhuvudtaget. Men de är överens om att lönerna ska höjas.

– Vinsterna inom handeln är så stora att det inte finns något som motiverar att inte höja lönerna, konstaterar Povel Johansson. Vi ska kunna få ett bättre avtal än det som tecknats i industrin.

Povel Johansson och Sandra Wismeier berättar att det talats väldigt lite om avtalsrörelsens frågor bland jobbarkompisarna.

– Det är förvånansvärt stort ointresse, med tanke på att lönerna och rätten till heltid är frågor som direkt berör oss, menar Povel Johansson.

– Jag tror att många är glada bara att ha ett jobb att gå till, fortsätter Sandra Wismeier.

Tyngre jobb
Hon berättar att det nyligen har genomförts nedskärningar på hennes arbetsplats, och att flera tjänster har dragits in.

– Det innebär mer och tyngre jobb för oss som blir kvar.

Hon vet av erfarenhet från tidigare nedskärningar att arbetsmiljön blir stressigare och sjukskrivningarna ökar.

– Till slut har situationen blivit så ohållbar att företaget fått ta in extra personal från bemanningsföretag, så det kostar pengar för företaget i slutändan i alla fall, säger Sandra Wismeier.

Butiksarbetet består traditionellt av dem som jobbar i kassan, och dem som jobbar ”på golvet”, som sköter lager och fyller på varor ute i butiken. Det är också en traditionell könsfördelning, tjejer jobbar i högre utsträckning i kassan och killarna på golvet. Sandra Wismeier och Povel Johansson är inga undantag.

De är överens om att arbets- miljön skulle bli mycket bättre om det infördes en rotation där arbetsuppgifterna varierade.

– Vi som jobbar i kassan sliter ut oss, det finns de som är yngre än jag som fått sluta för att de har så ont i rygg och axlar, berättar Sandra Wismeier.

Men hon påpekar samtidigt att sammanhållningen och kamratskapet mellan kassapersonalen är stor. Något som Povel Johansson saknar bland kylskåpen i mejeriet.

– Det är friare för oss på golvet, vi styr över jobbet på ett annat sätt, berättar han. Men jag saknar jobbarkompisar i mejeriet.  

Trots att Povel Johansson och Sandra Wismeier bara jobbat i två respektive fyra år på Hemköp så ser de sig som veteraner på sina arbetsplatser. Genomströmningen av anställda är stor, många yngre jobbar där tillfälligt. En stor del av bemanningen utgörs av vikarier.

Arbetet kan vara både tungt och stressigt, men ändå trivs Sandra Wismeier och Povel Johansson med sitt jobb. De avslutar med att lyfta fram några av dess positiva sidor.

Livets glädjeämnen
Sandra Wismeier säger visserligen att hon har svårt att se sig själv jobba på Hemköp resten av livet, men hon förknippar sin arbetsplats med några av livets glädjeämnen.

– Jag har fått många vänner genom jobbet, inte minst träffade jag min pojkvän där, berättar hon.

Povel Johansson har också många positiva minnen från jobbet. Han framhåller särskilt det dagliga mötet med kunderna.

– Vi fyller en viktig social funktion för många. Framförallt äldre människor kan handla flera gånger om dagen för att de inte har någon annan att prata med.  

WICTOR JOHANSSON
Proletären nr 13, 2010




Ingen handelsstrejk i påsk
• Det blir ingen handelsstrejk i påsk. Efter förfrågan från medlarna har Handels valt att skjuta på varslet från 1 april till 8 april.

Om det överhuvudtaget blir någon strejk återstår att se. Handels ordförande Lars-Anders Hägg- ström anser att förbundet redan nått sitt viktigaste mål med strejkvarslet, i det att förhandlingar nu pågår med arbetsköparorganisationen svensk Handel.

Lars-Anders Häggström motiverar för LO-tidningen varför Handels går med på att flytta fram strejkvarslet:
– De utdragna avtalsförhandlingarna inom industrin har gjort att vi har hamnat i tidsnöd. Samtidigt har vi komplicerade frågor att lösa. Därför ville medlarna ha mer tid, och det gick vi med på.

Svensk Handel har tidigare stämt Handels till Arbetsdomstolen, eftersom de anser att facket inte har rätt att utlösa den varslade strejken den 1 april, med motiveringen att avtalen inte har sagts upp i tid.

Lars-Anders Häggström säger till LO-tidningen att stämningen till AD inte har påverkat beslutet att flytta fram varslet. Men eftersom strejken ändå har skjutits en vecka framåt har arbetsgivarna dragit tillbaka sin stämning i AD.

Den stora förhandlingsfrågan för Handelns partet är frågan om bemanningsföretagen. Lars-Anders Häggström är kritisk till IF Metalls uppgörelse.

– Deras lösning passar inte handeln. I vår bransch finns en mycket större flexibilitet, med många deltidsanställda.

WJ