Hoppa till huvudinnehåll
Av

”Så blev vi Saab-arbetare 43 kr rikare"


Efter alla personalneddragningar och produktivitetsökningar som vi Saab-anställda tvingats genomföra de senaste åren så har vi väl lite till mans undrat vad dessa är värda, i kronor räknat, för den enskilde medarbetaren. Nu vet vi besked. 43 kronor/månad kan GM tänka sig att punga ut för våra ansträngningar. Det blev nämligen resultatet av de lokala löneförhandlingarna som avslutades i förra veckan.

Under närmast farsartade former har våra fackliga förhandlare sökt föra en seriös förhandling mot ett GM som kategoriskt avvisat allt som inte är direkt tvingande av det centrala avtalet. Till sist snöade hela spektaklet in på om beräkningen av lönepotten skulle vara 642 kronor enligt företaget eller 644 spänn enligt verkstadsklubben. Till sist fick man från GM:s sida ge med sig och inse att det var den hela två kronor högre beräkningen som var den korrekta.

*
Då den pinsamma snikenheten blev allmänt känd så visade GM sin storsinthet genom att låta udda vara jämt och inte göra någon avräkning för löneglidning. Detta innebar att det centrala avtalets 3,08 procent i löneökning slutligen landade på 3,2 procent för Saab-anställda. Eller 685 kronor översatt till reda pengar. Och vips så hade vi blivit 43 spänn rikare.

De lokala förhandlingarna på SAAB brukar i allmänhet inte vara någon kioskvältare precis. Men i årets förhandling har känslorna svallat på sina håll när det läckt ut till allmänheten att GM, utan omsvep, hävdat att det är nödvändigt att ”närma sig de löner som GM betalar i Ryssland och Polen”. Ett antal protestlistor har cirkulerat i fabriken med krav på betalt för de effektiviseringar som gjorts i fabriken, och som slagit väldigt hårt mot många anställda i form av ökad arbetsbörda. Många medarbetare har upprörts över att GM även har ifrågasatt det centrala avtalet som man ansett alltför kostsamt. Från annars knäpptysta håll i fabriken har det ropats på kraftfulla åtgärder från IF-Metalls sida.

Kraftfullheten blev det i vanlig ordning inte så mycket med i slutändan, utan man kände sig manad att skriva på ett riktigt snålavtal med ”hotet från öst” i bakhuvudet.

Det intressanta i sammanhanget är, om man ser det hela i ett större perspektiv än en intern angelägenhet på Saab, att detta är precis sådana här försök till lönedumpning som EU-utvidgningen inbjuder till. Att det är sådana här attacker på våra arbetsvillkor som vi hela tiden har varnat för från vänsterhåll. Vi får inte låta oss luras till att tro att det bara är GM som sneglar österut när det gäller löner och arbetsvillkor. Det är bara det att GM gärna tar på sig ansvaret för att visa vägen för andra, och ta första slaget. Ni kan vara säkra på, mina vänner på Volvo till exempel, att det snart är eran tur att ta den här fighten. För även om inte GM lyckades sänka några löner den här gången så är stenen i rullning och frågan lär säkert komma igen. Då gäller det att vi är rustade till tänderna med kampvilja, annars går det käpprätt åt hel….!  

KJELL SÄTTERMAN
Saab-arbetare
Proletären 15, 2008