Hoppa till huvudinnehåll
Av

”Staten måste ta över Saab!”

– Nu måste staten gå in och ta över företaget, säger Saabarbetaren Kjell Sätterman. Vi kommer inte att lyfta ett finger för att hjälpa till att avveckla fabriken. I fredags nåddes arbetarna på Saabfabriken i Trollhättan av chockbeskedet att General Motors lägger ner företaget.



På måndagen når Proletären Saabarbetaren Kjell Sätterman på mobilen. Han är på plats i fabriken, där han tillsammans med jobbarkompisarna jobbat med att förbereda produktionen av den nya 9-5 modellen. Idag står dock arbetet stilla.

–Vi sitter här, vi kommer inte att lyfta ett finger för att hjälpa till att avveckla fabriken, säger Kjell Sätterman. Det finns ingen anledning för oss att anstränga oss för en bil vi aldrig kommer att få se i trafik och känna någon stolthet över att ha varit med att tillverka.

År av ovisshet
Kjell Sätterman har under många års tid, inte minst under det senaste årets fordonskris, hållit Proletärens läsare informerade om läget på fabriksgolvet i Trollhättan genom sina krönikor i tidningen. Han kan också se tillbaka på år av ovisshet för Trollhättefabrikens överlevnad.

– Det var blandade känslor i fredags, berättar han. På sätt och vis kändes det skönt att äntligen få ett tydligt besked efter år av mantrat ”vänta och se”. Jag är övertygad om att när GM går ut med ett pressmeddelande och säger att de ska lägga ner Saab så är det ett definitivt beslut.

– Sista minuten budet från lycksökare som Spyker kanske hjälper de som in i det sista försöker hålla skenet uppe. Jag tror att det som återstår är att GM säljer företaget i delar, men inte i sin helhet till någon konkurrent.

• Ser du inga möjligheter alls att rädda Saab?
– Nu måste staten gå in och ta över företaget. Den möjligheten har funnits hela tiden, det är viljan som saknats. Regeringens besked har hela tiden varit att det här får marknaden lösa, men vi har ju sett att marknaden inte klarar av det.

Bedrövelse och vrede
När fredagens nedläggningsbesked kom hade de flesta anställda redan gått hem på julledighet. Kjell Sätterman berättar att bland de jobbarkompisar som ännu var kvar på fabriken var bedrövelsen stor.

– Det här är ju en ren tragedi för oss. Jag blev kvar länge på jobbet i fredags för att trösta jobbarkompisar. Det är framförallt de optimister som hela tiden trott att det skulle ordna sig som har tagit det hårt.

Bedrövelsen till trots menar Kjell Sätterman att det hos många också finna en vrede, och han är övertygad att valet att tillkännage nedläggningsbeskedet lagom till julledigheten var noga uträknat.

– Det blir inte några spontana kollektiva protestyttringar när fabriken är tom på folk. Jag är övertygad om att hade beskedet kommit en vanlig produktionsvecka hade det blivit totalstopp.

– Nu har de dessutom några veckor på sig att lägga en ny dimridå för oss, det är inte omöjligt att företag, politiker och fack kokar ihop något över julen för att hålla oss lugna.

Kjell Sätterman är inte minst kritisk till den egna fackföreningen och då den lokala verkstadsklubben och dess ordförande, Paul Åkerlund.

– Fack och företag har gått hand i hand, det verkar som att fackets huvuduppgift har varit att dämpa känsloyttringar. Det var också facket som lyfte upp Koenigsegg på piedestal för att hålla folk lugna.

För egen del blev Kjell Sättermans första åtgärd efter nedläggningsbeskedet att ställa sig i kö till en mindre lägenhet. Möjligheterna att hitta jobb för en arbetslös industriarbetare i Trollhättan är minimal.

Regeringen måste agera
På Volvo Aero, stadens andra stora industriarbetsplats, har det redan varslats, och många små och medelstora industrier är beroende av fordonsindustrin.

Om Saab läggs ned beräknas 8000 jobb försvinna i regionen.

– Tillåts det här genomföras kommer regionen inte att återhämta sig på många år. Kunskap kommer att försvinna och det sociala priset kommer att bli högt.

Kjell Sätterman menar att det måst till politiska åtgärder för att undvika en katastrof.

– Det snackas om elbilar och miljöteknik och om Trollhättan som miljökommun. Men det är alltid någon annan som ska göra det, men vi vet att det inte kommer att bli så när vinstintresset ska styra.

– Nu krävs det statliga stimulanser, regeringen måste se till att det finns jobb, avslutar Kjell Sätterman.

WICTOR JOHANSSON