Hoppa till huvudinnehåll
Av
Gymnasielärare

Asbest på sjukhusbygge

– Vad kostar ett människoliv? De vet vad det handlar om men det är pengar som spökar i bakgrunden. Elektrikern och skyddsombudet Robert Andersson är upprörd sedan det uppdagats att han och femtio jobbarkompisar dagligen i två års tid exponerats för asbest vid installation och ombyggnad av ställverk på Karolinska sjukhuset i Stockholm.


Fastighetsbolaget Locum sa att det var grönt. Ändå har femtiotalet elektriker på Karolinska sjukhuset i Huddinge exponerats för asbest. Till slut tvingades skyddsombudet stoppa jobbet.

Sedan två år tillbaka arbetar elektrikern Robert Andersson med att bygga om och installera nya ställverk på Karolinska sjukhuset i Huddinge.

I våras visade det sig att han och ett femtiotal arbetskamrater dagligen exponeras för hälsofarlig asbest.

– Det värsta är nonchalansen, säger Robert Andersson när han guidar runt i sjukhusets kulvertar. Jag är skyddsombud. De har vetat om att det finns asbest men låter oss ändå gå och jobba i skiten. Det handlar om pengar. Det kostar att sanera byggnaden.

Robert Andersson är anställd hos entreprenadfirman Bravida som arbetar på uppdrag av landstingets fastighetsbolag Locum. När arbetena startade för två år sedan försäkrade Locum att det inte fanns någon asbest.

– Riskanalysen var ett skämt, poängterar Robert Andersson. De gjorde en okulär inspektion. Det betyder att de var här och tittade utan att ta några egentliga prover. Men jag var misstänksam redan då. Byggnaden är från 70-talet då det var vanligt med asbest.

Men Locums företrädare förstod själva att allt inte var som det skulle. Prover togs i december 2009. Månaden därpå visade resultaten på förekomsten av asbest. Likväl fick elektrikernas arbete fortgå fram till april i våras.

– En morgon när vi kom till jobbet var arbetsplatsen avspärrad, berättar Robert Andersson. Det satt uppe varnings- skyltar med texten ”Varning för asbest”. Vi hade inte fått veta någonting. Där fanns bara tre telefonnummer för ytterligare information.

Robert Andersson pekar i taket och förklarar hur elektrikerna får rota bland gamla ledningar och installationer. Överallt finns det öppna spår av asbest. Tätningar har flagnat sönder och asbesttussarna dinglar ovanför personal och patienter som skyndar i gångarna.

– På ledningarna ligger det centimetertjocka lager av damm, förklarar han. När vi drar ut dem följer isoleringsmaterialet med. Asbesten yr i luften och hamnar på golvet. Innan vi fick vetskap sopades det upp och hamnade bland allt annat skräp och avfall.

Efter larmet i april lovade Locum att sanera där ombyggnadsarbetena skulle pågå. Särskilda asbestmöten hölls och en firma anlitades att utföra saneringen. I mitten av september fick arbetarna besked att allt var sanerat och klart.

– Men så händer det igen, suckar Robert Andersson besviket. En morgon i oktober möts vi åter av avspärrningar och plastskynken. Asbestsanering pågår. Här har vi jobbat i ytterligare fem veckor trots att Locum sa att det var grönt.

Robert Andersson stoppade omedelbart arbetet. Nya prover togs. Dessa visade att det fanns gott om asbest.
Elektrikerförbundet har lämnat in en polis- anmälan mot både Bravida och Locum. Nu vill Robert Andersson gå till botten med den här historien.

– Vad kostar ett människoliv och en familj, undrar han upprört. Vi tar med oss asbestdammet hem i våra kläder. Allt i den här stora byggnaden finns sedan länge dokumenterat i detalj. De vet vad det handlar om men det är pengar som spökar i bakgrunden.
Fakta

Asbest på sjukhusbygge

Asbest
• Asbest är förbjudet i Sverige sedan snart 30 år tillbaka. Ändå finns materialet överallt i byggnader från framför allt 60- och 70-talen. • När dessa byggnader renoveras och byggs om lösgörs asbestfibrer vilka i sin tur kan fastna i hår, på hud och i kläder. • Den som utsätts och exponeras för asbest löper avsevärt större risk att utveckla cancer och lungsjukdomen asbestos. Det kan dock ta tio till tjugo år från det att fibrerna andas in till dess att sjukdomarna slår till.