Hoppa till huvudinnehåll
Av

Bilarbetarkrisen: Stress, men inga varsel på Scania

För att få reda på hur krisen inom fordonsindustrin påverkat arbetarna på Scania i Södertälje tog Proletären en pratstund med Riccardo Munoz som jobbar som montör på motorprovningen.



– Drygt 400 som saknar fast anställning får successivt sluta fram till april, säger Riccardo Munoz. De får inte förnya sina kontrakt och det är naturligtvis tråkigt.

• Scania tillämpar ett system med konjunkturanpassad arbetstid. Hur fungerar detta?

– Systemet kallas SFA, Scania Flexibel Arbetstid, förklarar han. Det innebär att företaget kan kräva av dig att du jobbar övertid då det är goda tider. Den extra arbetstiden sparar du i en bank som ger dig en viss ”ränta”. En del arbetare har kommit upp i mellan 170 och 180 timmar plus.

Inga varsel
– På motsvarande vis kan du vara tvungen att ta ledigt och använda din arbetstidsbank då det är dåliga tider, fortsätter han. Det var detta som skedde en månad över jul och nyår. Man kan max ligga 200 timmar minus inom ramarna för systemet.

• Hur uppfattas detta av arbetarna? Är det ett bra sätt att rädda jobben?
– De flesta tycker att det här är ett bra system eftersom vi inte blir varslade och uppsagda, säger Riccardo Munoz. Men jag menar att det är kapitalisterna som ska betala krisen. Inte vi! Just nu finns ingen oro på avdelningen, men vad vet vi om vad som kommer 2010 och 2011?

• Scania i Södertälje har kompletterat SFA med en utbildningssatsning. Vad går den ut på?

– Vi kommer att erbjudas utbildning inom ett system med roterande grupper, utvecklar Riccardo Munoz. Man kan få läsa svenska, matte och olika produktionstekniska ämnen. Och det säger jag inte nej till, även om jag förlorar mina skiftstillägg.

• På buss- och lastbilsanläggningen i Södertälje är arbetet organiserat enligt Scania Produktion System, en modell som lånats av Toyota. Vad innebär denna?

Stressigt
– Produktionen är uppbyggd som ett flöde mellan olika stationer och varje grupp har bestämda
tidsperioder till sitt förfogande, berättar han. Där jag jobbar har vi 2 minuter och 35 sekunder på oss för varje motor. Det är klart att det blir stress.

• Under normala omständigheter sker arbetet i skift. På en del avdelningar rullar produktionen dygnet runt veckans alla dagar. Produktiviteten har ökat med det nya systemet.
– När jag började på Scania år 2000 gjorde vi 70 motorer per skift, nu ligger vi på 150 per skift och företaget ville innan krisen helst öka till 170. Mer än en fördubbling med andra ord. Under samma period har lönerna ökat från 14000 i månaden till 21000, det vill säga med hälften jämfört med produktionsökningen!

• Vad tror du om framtiden för Scania?
– Scania måste använda sina egna pengar till att hjälpa sig själv, avslutar Riccardo Munoz. Staten ska hjälpa de fattiga och arbetslösa. Storföretag som Scania har tjänat massor med pengar under goda tider. Nu kan de inte komma och tigga bara för att det går dåligt.

JOHAN WIMAN
Proletären 6, 2009


Volvo Lastvagnar tjänar mest och varslar mest
Trots att Volvo Lastvagnar gör en vinst som är nästan dubbelt så stor som konkurrenten Scanias har företaget varslat närmare 2500 anställda i Sverige. På Scania i Södertälje får 465 visstidsanställda gå. De fast anställda erbjuds fortutbildning och kompetens-utveckling.

Lastbilstillverkaren Scania har totalt 36000 anställda, varav 12000 i Sverige. Av dessa arbetar 9000 på anläggningen i Södertälje. I höstas meddelade företaget neddragningar på 2000 visstids-anställningar världen över. Ungefär 500 av dessa skulle drabba Sverige.

– Vi har inga varsel, säger Johan Järvklo på Scanias verkstadsklubb i Södertälje. Men 465 visstidsanställda får tyvärr inte förnya sina kontrakt. Detta sker successivt fram till april månad detta år.

• Volvo Lastvagnar har knappt 32000 anställda. Under hösten har ungefär 3000 anställda varslats i tre olika omgångar. 2500 av dessa återfinns i Sverige. Hur kan det komma sig att skillnaden gentemot Scania är så stor?
– Det går inte att jämföra våra företag rakt av, säger Olle Ludvigsson på Volvos verkstadsklubb i Göteborg. Volvo är ett större företag med en komplex organisation. Vi har inte många visstidsanställda.

• Scania har använt sig av sitt system för flexibel arbetstid för att dämpa krisen. Anläggningen i Södertälje stängde en månad över årsskiftet. Arbetarna fick gå hem med full betalning.
– I och med att det är en del helgdagar hamnade vi på 112 timmar minus per person över jul och nyår, säger Johan Järvklo. Det har gjort att många anställda står i skuld till företaget.

– Vi har också ett system med anpassad arbetstid, fortsätter Olle Ludvigsson. Vi använder det till arbetsfria fredagar. Men det som vi nu upplever och går igenom är ingen vanlig lågkonjunktur. Hade det varit fallet hade vi klarat det här.

• Scania har just påbörjat en utbildningssatsning vilken inkluderar både grundutbildning i svenska, engelska, matte och data samt utbildning i produktionsteknik och produktionssystem. Länsstyrelsen i Stockholm håller på att söka pengar hos Europeiska socialfonden men än så länge är det företaget som står för notan.

– Från fackets sida ser vi det som en del av en långsiktig strävan mot bättre arbetsinnehåll, menar Johan Järvklo. Man ska inte bara skruva muttrar utan också få använda huvudet. Så kan vi locka ungdomar till industrin.

– Utbildningssatsningar är en bra grej, säger Olle Ludvigsson. Så långt har vi inte kommit på Volvo. Men som sagt, våra företag är helt olika.

Scania fakturerade för 84,5 miljarder kronor år 2007. Resultatet efter skatt var 8,5 miljarder. Samma år hade Volvo Lastvagnar en omsättning på knappt 188 miljarder och ett resultat på 15,5 miljarder. I absoluta tal är Volvo Lastvagnars vinst nästan dubbelt så stor som Scanias. Ändå väljer företaget att varsla avsevärt fler. Hur kan det komma sig?