Hoppa till huvudinnehåll
Av

Byggnadsarbetare om avtalet

I förra veckan tecknades avtal för 80000 byggnadsarbetare. Proletären har besökt en byggarbetsplats i skånska Lomma för att diskutera avtalets innehåll.



En knapp halvtimmes bilresa från Malmö ligger Lomma, en av flera ökända borgerligt styrda skånska kommuner. I ett bostadsområde mitt i samhället håller ett bygglag på att lägga grunden till vad som ska bli exklusiva bostadsrätter för tre miljoner kronor styck.

Dennis Andersson är snickare på byggnadsfirman Otto Magnusson, och lagbas på bygget. När Proletären kommer på besök håller han och snickaren Mattias Embretsen på att gjuta armeringsjärn i en husgrund.

Dennis Andersson visar runt på arbets- platsen, och berättar om lägenheterna som ska byggas. Nya byggnader ska integreras med befintlig gårdsmiljö, när en av lägenhetslängorna ska byggas ihop med en äldre, k-märkt, byggnad.

Ett komplicerat arbete, men inspirerande för snickarna. Att anpassa byggnaderna till äldre byggnadstradition innebär mera fin- snickeri, och att vara med och bygga husen från grunden ger variation i arbetet.

Vi anländer lagom till morgonfikat. I byggboden ansluter anläggningsarbetarna Emil Espebo och Roger Karlsson.
Samtidigt som kaffe hälls upp, smörgås-paket plockas fram och gröt kokas hinner vi med ett samtal om det avtal som tecknats för 80000 byggnadsarbetare.

De stolta och positiva tongångar som hördes från fackförbundet Byggnads ledning när avtalet tecknades, de hörs inte i byggboden i Lomma.

– Ingen här blev väl direkt imponerad. Det är ett hur uselt avtal som helst, konstaterar Dennis Andersson.

Missnöjet gäller lönerna och hur den viktiga frågan om bemanningsföretagen har lösts. I bemanningsfrågan har fack och arbetsgivare kommit överens om att förhandla när företagen vill hyra in arbetare under längre tid än fem veckor.

En ordning som ger arbetsgivarna möjlighet att dela upp arbetsuppgifterna och hyra in arbetare fem veckor åt gången.

– Frågan om bemanningsföretagen och arbetskraftsimporten är viktiga för oss, förklarar Dennis Andersson, och stämningen på byggena är att det är något som är värt att slåss för. Vi vill ha ett totalförbud mot bemanningsföretag.

Dennis Andersson får medhåll från jobbarkompisarna. Alla har de erfarenheter från byggena av hur arbetet försvåras när företagen hyr in anställda via bemanningsföretag.

Väl sammansvetsade arbetslag splittras och språkförbistringen försvårar kommunikationen med utländska, lågavlönade, arbetare.

– Företagen får anställa om det behövs mer folk, anser Emil Espebo. Bemanningsföretagen utnyttjas bara för att dumpa lönerna.

Byggnadsarbetarnas avtal löper över tre år. De avtalade lönehöjningarna gäller i två år och är i nivå med IF Metalls.

Det tredje året ska lönerna förhandlas lokalt, med en lokal lönebildning om 0,8 procent. Något som av de byggnadsarbetare vi träffar uppfattas som att facket godkänner en utveckling mot individuell lönesättning.
– Om individuella löner införs kommer det att splittra arbetslagen, tror Mattias Embretsen.

– Det slutar väl med att vi får skaffa varsin F-Skattsedel, fyller Emil Espebo i.

Att det finns utrymme för rejäla lönehöjningar råder det koncensus kring i byggboden, och de arbetare vi träffar köper inte fackets självpåtagna eftergift att hålla tillbaka lönekraven för att ta ansvar i krisen.

– Det är väl bättre att vi arbetare som faktiskt använder pengarna får högre löner, än att direktörerna lägger dem på hög, anser Roger Karlsson.

Missnöjet över det nya avtalet för vårt samtal vidare till fackets roll.

Dennis Andersson menar att missnöjet riskerar att utvecklas till en förtroendekris för facket.

– Jag förstår att folk blir less när förlustavtal tecknas, men vi måste värna den fackliga tanken. Men det krävs ett engagemang underifrån, nu är det helt i händerna på ombudsmännen.

Emil Espebo är inne på samma linje.

– Frågan blir till slut varför man ska var med i facket för, när de ständigt viker sig. 

Som en illustration över hur avlägset det känns att facket ska mobilisera medlemmarna påminner Emil Espebo om att Byggnads har investerad strejkkassan i fastigheter

Samma dag som vi besöker Lomma har byggnadsarbetarnas kollegor i Elektrikerförbundet trappat upp sin konflikt.

– Elektrikerna kämpar fortfarande för ett vettigt avtal och jag hoppas att de lyckas, säger Dennis Andersson. Det kanske blir så att de vinner allt och vi inte får ett skit bara för att vi inte sagt ifrån. Det borde få ledningen i Byggnads att tänka om.

Morgonfikat lider mot sitt slut. Kaffet är slut och gröten och mackorna uppätna. Roger Karlsson sätter sig i sin grävskopa och följer Emil Espebos anvisningar från marken.

Dennis Andersson och Mattias Embretsen väntar på att rörmokarna på bygget ska dra färdigt några rör innan de kan fortsätta med armeringen.

Just nu råder det ett lugn över arbetsplatsen, men Dennis Andersson berättar att bygglaget kommer att växa i takt med byggnaderna.

Lagom till jul är lägenheterna färdiga att flytta in i.

För dem som har råd att köpa en bostad för tre miljoner kronor.

Wictor Johansson
Proletären nr 16, 2010