Hoppa till huvudinnehåll
Av

Dom hotar skyddsarbetet

Det skyddsombud som stått åtalad vid Umeå Tingsrätt frias. Men det blev en dom med dubbla budskap.



I förra veckan kom en uppmärksammad dom i Umeå tingsrätt. Bakgrunden är en arbetsplats- olycka 2005. I samband med en grävning vid Tegs kyrka skedde ett ras.

Arbetsmiljöverket gjorde en utredning och kom fram till att raset orsakades av att lutningen på slänten var alltför brant. Det resulterade i en åtalsanmälan mot byggherren, Peab.

Kammaråklagaren Kjell Jannesson nöjde sig inte med att åtala Peabs platschef. Han åtalade även skyddsombudet. Detta väckte stor förvåning bland de flesta som arbetar med arbetsmiljö eftersom arbetsmiljölagen (AML) klart anger att det är arbetsgivaren som har det juridiska arbetsmiljöansvaret. Maria Steinberg, juris doktor i arbetsrätt uttalade i nätupplagan av

Dagens Arbete 090211:
– Jag har forskat om skyddsombudssrätt i över trettio år och studerat väldigt många rättsfall. Men jag har aldrig hört talas om att ett skyddsombud åtalats eller fällts för arbetsmiljöbrott.

Vidare säger hon:
– I vare sig lagtexterna eller förarbetena till dessa lagar kan man finna att lagstiftaren hävdar att skyddsombuden ska ha ett juridiskt ansvar för arbetsmiljön.

Stort intresse
Det var därför med stort intresse man såg fram emot domen från Umeå tingsrätt. Det blev en dom med dubbla budskap.
Både skyddsombudet och platschefen frias. Samtidigt slås det fast att bägge varit oaktsamma, men inte grovt oaktsamma. När det gäller skyddsombudet påstås att arbetsmiljölagen inte utesluter att ett skyddsombud straffas.

Maria Steinberg är inte nådig i sin kommentar i nätupplagan av Arbetarskydd:
– Domstolen har helt missförstått intentionerna i kapitel 6 paragraf 4 i arbetsmiljölagen. Arbetsmiljölagens kapitel 6 handlar om samverkan inte om straffrättsligt ansvar. Paragraf 4 i kapitel 6 beskriver skyddsombudet uppgifter.
I 4:e paragrafen står det:

”Skyddsombudet företräder arbetstagarna i arbetsmiljöfrågor och skall verka för en tillfredsställande arbetsmiljö. I detta syfte ska ombudet inom sitt skyddsområde vaka över skyddet mot ohälsa och olycksfall samt över att arbetsgivaren uppfyller kraven i 3 kap 2 a §.” (Har ett fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete)

”Vaka över” i det här sammanhanget betyder bevaka. I en förklaring till paragrafen som finns med i Prevents (samverkansorgan mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv) 7:e upplaga av Arbetsmiljölagen kan man läsa:
”…det är arbetsgivaren som har ansvar för att arbetsmiljön motsvarar lagens krav.

Skyddsombudet är arbetstagarnas förtroendeman. Som sådan ska han eller hon tillvarata de anställdas intressen och försöka påverka arbetsgivaren att ta hänsyn till deras synpunkter och behov i alla beslut som har betydelse för arbetsmiljön.

Särskilt påpekar lagen att skyddsombudet ska övervaka att arbetsgivaren verkligen bedriver systematiskt arbetsmiljöarbete och en organiserad anpassnings- och rehabiliteringsverksamhet och att dessa håller måttet.”

Den tolkning som tingsrättens dom öppnar för, att skyddsombuden har ett juridiskt ansvar, kan få stora konsekvenser.
Vad det framförallt innebär är att det kommer att bli svårare att rekrytera skyddsombud. För att som skyddsombud kunna komma ifrån ansvar är den enda möjligheten att utnyttja skyddsombudsstoppet, kapitel 6 paragraf 7 i arbetsmiljölagen.

Tagit ställning
Vad det innebär är att arbetet stoppas till dess Arbetsmiljöverket tagit ställning. Det är endast Arbetsmiljöverket och det skyddsombud som lagt stoppet som kan upphäva ett skyddsombudsstopp.

Konsekvensen blir en ökad arbetsbelastning på Arbetsmiljöverket och dess arbetsmiljöinspektörer. Där har de senaste åren skett kraftiga nedskärningar, något som Littorin motiverat med att det finns skyddsombud.

Även från arbetsköparnas sida är man orolig. Inte heller de är intresserade av att skyddsombuden i ökande utsträckning utnyttjar sin rätt till skyddsombudsstopp, vilket ju sinkar produktionen.

Risken finns att man från regeringens sida arbetar för att lägga över ett större ansvar på skyddsombuden, men begränsa deras rättigheter.

I så fall kommer det att bli i stort sett omöjligt att rekrytera nya skyddsombud. Något som kommer att drabba arbetsmiljöarbetet.

JAN ENGLUND
fd skyddsombud, utbildare för     
skyddombud IF Metall avd 2