Hoppa till huvudinnehåll
Av

Ilska bland Stockholms brandmän

Ilskan växer hos Stockholms brandmän när kraftiga besparingar genomförs under sommaren. Förmågan att bekämpa och släcka bränder hotas.




I början av året slog tio kommuner i Stockholm ihop sina brandkårer och bildade Storstockholms brandförsvar. Meningen var att spara pengar och effektivisera. Politikerna i Stadshuset säger att omorganiseringen inte ska gå ut över den operativa verksamheten.

– De vill spara 16 miljoner kronor det här året, berättar brandmannen Micke Svanberg som är vice ordförande för Stockholmsavdelningen av Brandmännens riksförbund. Det vi hittills har sett har drabbat vårt arbete ute på stationerna.

Redan för två år sedan skar politikerna ordentligt i Stockholms brandförsvar. Bemanningen på stationerna minskade med nästan 25 procent. För att behålla kapaciteten i innerstaden skapades den så kallade Citystyrkan.

– Under sommarmånaderna drar arbetsgivaren in på Citystyrkan, fortsätter han. De påstår att det skulle vara lugnare när folk har semestrar men det argumentet ger vi inte mycket för. Nu är det fullbelagt och många besökare i stan. Då behövs brandkåren.

Åtta brandmän färre
Besparingarna tar sig också uttryck i personalnerdragningar på övriga stationer, till exempel i Solna. Systemet för att ersätta tillfällig frånvaro ändras. Det gör att brandstationerna inte alltid kan rycka ut med full bemanning.

– Sammantaget i hela Storstockholm blir vi åtta brandmän färre, förklarar Micke Svanberg som själv jobbar på brandstationen i Farsta. Det motsvarar en hel brandstation eller drygt tio procent av den totala operativa styrkan.

Även brandbekämpningen till sjöss påverkas. Detta kan tyckas särskilt märkligt då det just är under sommaren som trafiken i skärgården är som intensivast.

”Värsta framför oss”
– Vår stora brandbåt läggs i malpåse mitt under högsäsong, säger han. Det ger oss minskade möjligheter att agera om det skulle börja brinna i en fritidsbåt eller ske en allvarlig olycka med ett större fartyg.

De nu aktuella besparingarna uppgår till ungefär två miljoner kronor. Av den totala kostnadsminskningen på 16 miljoner återstår med andra ord 14. Hur denna ska genomföras under resten av året är ännu oklart.

– Det värsta ligger framför oss, konstaterar Micke Svanberg avslutningsvis. Vi har lagt förslag på hur Storstockholms brandförsvar skulle kunna spara på den administrativa sidan. Men det är inget vi har fått gehör för. Vi vill bara kunna släcka bränder då det behövs.

JOHAN WIMAN
Proletären nr 29, 2009